Hoeveel moet je bewegen om het risico op borstkanker te verkleinen?

Oktober is de internationale actiemaand in de strijd tegen borstkanker. Studies toonden reeds aan dat lichaamsbeweging het risico op bepaalde type kankers, waaronder borstkanker, verkleint. Maar maakt het ook uit hoeveel we sporten?

Een studie, die gepubliceerd werd in het wetenschapstijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, probeerde die vraag te beantwoorden aan de hand van een twee jaar durende studie. Een groep 400 gezonde vouwen tussen de 50 en 74 jaar oud werd opgedeeld in zij die matig actief en zij die erg actief waren. De ‘matig’ actieve groep deed wekelijks 150 minuten aan aerobe activiteit (5 dagen per week 30 minuten). De ‘hoog’ actieve groep deed wekelijks 300 minuten (dagelijks een uurtje) aan aerobe activiteit. Door het meten van bepaalde biomarkers – stoffen in het bloed of de urine die wijzen op een verhoogd risico op borstkanker – konden de onderzoekers het verschil tussen de hoeveelheid lichaamsbeweging nagaan.

Significante verbetering voor beide groepen

Die biomarkers verbeterden zowel bij de vrouwen die 30 minuten als zij die 60 minuten per dag sportten. De onderzoekers stelden dus geen significant verband vast tussen de hoeveelheid sport en het risico op borstkanker. Eerder onderzoek toonde reeds aan dat sporten insulineresistentie (een toestand waarbij je lichaam moeilijk glucose opneemt, waardoor bloedsuikers in het bloed toenemen), ontstekingen en lichaamsvet helpt verlagen. Sporten heeft dus een positieve impact op deze drie factoren, waardoor het risico op borstkanker verkleint, ongeacht hoeveel je sport.

Langer sporten heeft wél voordelen

Betekent deze bevinding dat je langere trainingen weinig zin hebben? Niet helemaal. Naast het feit dat langere trainingen ook andere sportieve en gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, spelen ze wel degelijk een rol in de strjid tegen borstkanker: vrouwen die wekelijks 300 minuten (5u per week) sportten, hadden een lager vetpercentage dan zij die wekelijks 150 minuten (2,5u per week) sportten. En een hoog vetpercentage kan wijzen op overgewicht of diabetes, wat door eerdere studies ook gelinkt werd aan een verhoogd risico op borstkanker tijdens de menopauze.

Afsluiten doen we met enkele opvallende statistieken van Pink Ribbon:

* Als je vanaf jonge leeftijd sport, daalt je risico op borstkanker met 30%.
* Wie regelmatig en intensief sport, verkleint het risico om te hervallen met 40 tot 70%.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?