Vleesarme en vleesvrije diëten geassocieerd met verlaagd risico op kanker

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford hebben vastgesteld dat mensen die weinig of geen vlees eten een lager algemeen risico op kanker vertonen.

Tussen 2006 en 2010 werd aan 472.377 Britten tussen 40 en 70 jaar oud gevraagd om nauwkeurig hun voedingspatroon bij te houden. Meer specifiek waren de onderzoekers geïnteresseerd in de vlees- en visconsumptie van de respondenten. 52% van de deelnemers at meer dan vijf keer per week vlees, 44% at vijf keer of minder vlees per week, 2% at vis maar geen vlees en 2% was vegetarisch of veganistisch.

Vervolgens gingen de wetenschappers van Oxford na hoeveel van die 472.377 deelnemers aan de studie in het daaropvolgende decennium een vorm van kanker ontwikkelden. Dit bleek 12% te zijn.

De onderzoekers stelden vast dat, in vergelijking met mensen die meer dan vijf keer per week vlees consumeren, het algehele kankerrisico bij vegetariërs en veganisten 14% lager ligt. Bij wie wel vis maar geen vlees eet, ligt het 10% lager. Bij diegenen die tot maximaal vijf keer per week vlees eten ligt het kankerpercentage in de studie ook nog altijd 2% lager.

Specifiek voor prostaatkanker waren de cijfers het spectaculairst. Vegetarische en veganistische mannen lopen 31% minder risico dan mannen die meer dan vijf keer per week vlees eten. Vegetarische en veganistische vrouwen op hun beurt blijken 18% minder risico te hebben op borstkanker dan vrouwen die erg veel vlees eten. Kanttekening: de studie suggereert dat dit te wijten is aan het feit dat vegetarische en veganistische vrouwen over het algemeen een lagere Body Mass Index (BMI) hebben.

Daarenboven waarschuwen de Britse wetenschappers dat het observationele karakter van hun onderzoek geen conclusies toelaat over een causaal verband tussen voeding en het risico op kanker. Verder en diepgaander onderzoek met grotere populaties en nog langere follow-upperiodes is nodig.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?