De nummer 1 oorzaak? Dehydratatie. Door het sporten kan je (sneller) gedehydrateerd raken, wat leidt tot een droge mond. Halitose, de medische term voor een slechte adem, wordt namelijk in de hand gewerkt door een droge mond en dehydratatie. Het is dan ook niet vreemd dat je last krijgt van ‘post-workout halitose’ als je niet voldoende gedronken hebt tijdens het sporten.
Ook de manier waarop je ademt tijdens het sporten kan een rol spelen: als je tijdens het sporten via je mond ademt (wat bij intensieve inspanningen is aangeraden), zal je logischerwijs sneller een droge mond krijgen. Dat wordt bovendien vaak nog versterkt door de droge lucht in de winter als je buiten sport. De combinatie van buiten sporten, droge lucht, mondademhaling en een inadequate vochtinname lijkt dan ook wel de perfecte broeihaard te zijn voor een slechte adem.
Gelukkig kan je deze ‘onaangemane’ situatie eenvoudig verhelpen door te (re)hydrateren. Meestal volstaat het om water te drinken, maar als je erg veel last hebt (en gedehydrateerd bent), ben je ook gebaat bij extra elektrolyten. Je kan je voorraad mineralen, zoals kalium en natrium, opnieuw aanvullen met een orale rehydratatie oplossing, waarbij het water meteen in je cellen wordt opgenomen en je je lichaam sneller en doeltreffender kan rehydrateren.
Als dit niet helpt en je blijft last ondervinden van een slechte adem is het aangeraden om langs te gaan bij je tandarts. Chronische halitose kan een symptoom zijn van andere tand(vlees)problemen of onderliggende aandoeningen.