6 gezonde snacks om je immuunsysteem te boosten

Snack slim met deze simpele tussendoortjes, rijk aan antioxidanten, en versterk je weerstand.

Ook wat je op je bord legt, kan bijdragen aan een beter immuunsysteem. Een evenwichtig voedingspatroon met volwaardige voeding in de hoofdrol is een van de beste manieren om je weerstand te versterken.

En dat geldt dus ook voor jouw tussendoortjes. In plaats van naar dat pak koekjes te grijpen, voorzien we je van zes slimmere, voedzame alternatieven, rijk aan antioxidanten. Deze veelbesproken weldoeners bestrijden vrije radicalen, die onze cellen beschadigen en zo een omgeving creëren waarin ziektes zich sneller kunnen ontwikkelen.

  1. Appel met pompoenzaadboter 

Appels bevatten quercetine, een belangrijke bioflavanoïde die ontstekingen tegengaat en je spijsverteringstelsel gezond houdt. Een gezonde darmwerking speelt een cruciale rol in je immuunsysteem. Snij je appel in stukjes en besmeer die eens met pompoenzaadboter. Pompoenpitten zijn namelijk rijk aan zink en magnesium – mineralen die heel wat chemische reacties in ons lichaam (positief) beïnvloeden en die we nodig hebben om gezond te blijven. Je kan pompoenzaadboter online of in de natuurwinkel kopen, maar ook simpel zelf maken door geroosterde pompoenpitten tot een gladde massa te blenden.

  1. Paprika met hummusdip 

Een portie (150 g) rode paprika bevat twee keer zo veel vitamine C dan een appelsien. Deze vitamine staat bekend als dé weerstandsbooster. Bovendien tonen studies aan dat vitamine C niet enkel het risico op verkoudheden verkleint, maar ook de ernst en de duur ervan vermindert. Voor een groter verzadigingsgevoel kan je paprika(staafjes) dippen in hummus. De dip van kikkererwten is een goede bron van vitamine B1 en B6 en bevat mineralen als ijzer, kalium en magnesium.

  1. Frietjes van butternut 

Maak in het weekend je eigen frietjes van pompoen om te voorkomen dat je doorheen de week naar die zak chips grijpt. Het enige wat je hiervoor moet doen, is de seizoensgroente in stukken snijden (ze ontpitten), mengen met wat olijfolie en ze in de oven plaatsen! Butternut zit boordevol gezonde voedingsstoffen zoals carotenoïden, een fytonutriënt die ons lichaam omzet in vitamine A. Tip: bestrooi de pompoenfrietjes met kruiden en specerijen, zoals tijm of komijn, voor extra antioxidanten.

  1. Thee met pure chocolade 

Niets beters dan een ontspannend kopje thee op een koude herfst- of winterdag. Het werkt niet alleen hydraterend, maar – zowel zwarte als groene – thee bevat L-theanine, een aminozuur dat stress vermindert. Ook stress heeft namelijk een grote invloed op onze weerstand, waardoor we die beter tot een minimum beperken. Bovendien bevat groene thee ook ontstekingswerende eigenschappen. Wil je graag iets bij je thee nuttigen? Kies dan voor pure chocolade. Pure chocolade (met minstens 70% cacao) heeft een hoger cacaogehalte, waardoor je meer antioxidanten binnenkrijgt.

  1. Smoothie met paranoten 

Met amper 1 tot 2 paranoten per dag kom je al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium. Dit mineraal heb je onder meer nodig voor een goede schildklierwerking en sterke weerstand. Gooi een paranoot in je smoothie en blend het met fruit, zoals bosbessen of citrusvruchten voor een extra portie vitamines.

  1. Yoghurt met honing 

Natuuryoghurt is rijk aan probiotica, goede bacteriën die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en zo een invloed hebben op het immuunsysteem. Heb je je yoghurt liever wat zoeter? Grijp dan niet meteen naar gesuikerde varianten, maar besprenkel je yoghurt met wat honing. Honing bevat antibacteriële bestandsdelen die een positief effect hebben op een verkoudheid of griep.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?