Tandhygiëne voor lopers

Lopen en een gezond gebit: niet altijd de perfecte combinatie. Dit komt door een aantal factoren, die je gelukkig wel zelf in de hand hebt!  

Gesuikerde producten
Een belangrijke schuldige van tandproblemen bij lopers: allerlei gelletjes, sportdranken en gesuikerde snoepjes (bv. winegums) die je naar binnen speelt voor extra energie tijdens het lopen. Deze producten zijn een voedingsbron voor bacteriën in je mond, die zuur produceren dat vervolgens het tandglazuur aantast. Als je te veel sportdrank drinkt, zal de tandarts dit op termijn zien aan je tandvlees of aan je voortanden, die sneller geel worden.

Open ‘bijten’ van gelletjes
Ook het openen van gelletjes met je tanden tijdens het lopen, vooral tijdens een wedstrijd, is schadelijk voor je gebit. Er kunnen zelfs stukjes afbreken! Let er dus maar beter een beetje op.

Door de mond ademen
Naast alle suikers is het ook niet bepaald bevorderlijk voor je gebit om te veel door je mond te ademen. En laat dat net nu iets zijn wat lopers vaak doen… Wanneer je ademt door je mond, droogt je mond uit en vermindert je speeksel. Als je weet dat speeksel bacteriën ‘afvoert’, is dit beslist geen goede zaak voor je gebit. Zeker niet in combinatie met gesuikerde voedingswaren en drankjes!

Tandenknarsen
Nog een aandachtspuntje: tandenknarsen tijdens het lopen. Veel lopers doen dit omdat het hen helpt om door te zetten. Dit brengt echter schade toe aan je tandglazuur.

Wat dan wél doen?
Het is slim om tijdens het lopen je mond geregeld te spoelen met wat water. Op die manier voer je al heel wat bacteriën af en vermijd je dat ze zich in je mond en tussen je tanden kunnen nestelen. Probeer ook zo weinig mogelijk gesuikerde producten te eten en zoek gelletjes uit die wat minder dik zijn van substantie; die hebben doorgaans een lagere zuurtegraad waardoor ze beter zijn voor je gebit.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?