Deze groenten heb je nodig als je veel loopt

Eat your veggies: dat weten we allemaal! Er zijn 3 soorten groenten die zeker niet op je menu mogen ontbreken als je veel loopt omdat ze een flinke boost kunnen geven aan je sportieve prestaties.

Groentjes zijn supergezond dankzij de vele vitamines en mineralen die ze bevatten. Zeker als sporter is het belangrijk dat je voldoende groenten eet om goed te kunnen presteren. Alle groentesoorten zijn op zich goed om te eten natuurlijk, maar er zijn er 3 in het bijzonder die je zeker niet mag vergeten omdat ze prestatieverbeterend kunnen werken. 

1. Groene groenten
Groene groenten zoals andijvie, boerenkool, spinazie, broccoli en sla zijn regelrechte toppers op vlak van vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten meer Viamine A, C en K dan eender welke andere groentesoort en zijn uitstekende bronnen van calcium en ijzer. Ijzer is heel belangrijk als je veel sport. Je hebt het nodig voor de vorming van hemoglobine. Dit zorgt voor het zuurstoftransport in je lichaam, zodat je veel power hebt om te lopen!
Tip: deze pasta met spinazie, tomaat en feta is ideaal om te knallen op een wedstrijddag!

2. Zoete aardappel
Zoete aardappel zit boordevol Vitamine A, C en mangaan. Dat laatste mineraal speelt een belangrijke rol bij de energiestofwisseling, wat essentieel is bij het sporten. Daarnaast is zoete aardappelrijk aan bètacaroteen, een krachtig antioxidant dat helpt bij het bestrijden van vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan o.a. door stress en ook als je veel sport. Ze tasten je lichaamscellen aan, met als gevolg dat je minder gaat presteren. Dat kan je natuurlijk missen als de pest, dus vergeet zeker die zoete aardappels niet bij het boodschappen doen!
Tip: zoete aardappelen kan je verwerken in dit overheerlijke stoofpotje!

3. Rode bieten
Zoals je wellicht al weet, zijn bieten ultragezond voor (duur)sporters. Dit komt doordat ze rijk zijn aan anthocyanen, ofwel de antioxidanten waardoor ze hun paarsrode kleur krijgen. Die anthocyanen hebben ook een ontstekingsremmende werking. Dat komt goed van pas als je lichaam het zwaar te verduren krijgt, bijvoorbeeld tijdens een duurloop.
Tip: een wedstrijd in ’t verschiet? Dan is het goed om een paar dagen op voorhand regelmatig wat bietensap te drinken, zodat je extra sterk staat op race day

Weetje…
Het nationale Keniaanse gerecht “sukuma wiki” is gebaseerd op een groente die sterk lijkt op boerenkool. De beste marathonlopers komen uit deze regio, waar de mensen veel groenten eten. Hét bewijs is van de kracht van groenten voor lopers en de positieve impact ervan op je sportieve prestaties!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?