Recept: stoofpotje met zoete aardappel

Nu het buiten kouder is, heb je misschien vaker zin in hartverwarmend eten. Een stoofpotje is ideaal als 'comfort food'. Dit gerecht op basis van zoete aardappel is eenvoudig om te maken en heel gezond!

In de herfst en de winter snakken we met z’n allen naar warme en voedzame gerechten. Bij voorkeur maaltijden die binnen het halfuur klaar zijn en als het even kan met slechts één kookpot. Met als kers op de taart een overheerlijke geur in het hele huis! Dan moet je zeker deze zoete aardappelstoofpot eens proberen: simpel, lekker en gezond.

Zoete aardappel is ideaal voor sporters. Het is een bron van goeie koolhydraten, wat je energie geeft om te sporten. De zoete aardappel is ook rijk aan magnesium en kalium, twee mineralen die je lichaam helpen herstellen na het sporten. De granen en rijst leveren ook veel koolhydraten, en de groentjes zitten boordevol vitamines.

Dit heb je nodig (4 personen):
* 3 middelgrote zoete aardappels 
* 1 rode paprika 
* 1 wortel
* 4 teentjes knoflook
* een paar handjes spinazie
* 50 g tomatenpuree
* 400 g tomatenstukjes (uit blik)
* 400 ml kokosmelk
* 400 g linzen
* 400 g kikkererwten (uitgelekt)
* 300 g zilvervliesrijst
* 2 eetlepels olie (bv. olijfolie, kokosolie) * 4 eetlepels appelciderazijn * kruiden naar smaak: kurkuma, komijn, chilipoeder of -vlokken

Zo maak je het: 
* Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes. Kook ze tot ze beetgaar zijn.
* Snijd ook de paprika, de wortel, de ui en de knoflook in stukjes. 
* Verwarm de olie in een grote pan of kookpot. Fruit de ui, de knoflook en de kruiden. Voeg daarna de tomatenpuree toe en roer goed. 
* Voeg de kokosmelk en de tomatenblokjes toe, gevolgd door de stukjes paprika en wortel, de linzen en de zoete aardappelstukjes. 
* Breng het stoofpotje aan de kook. Eens het kookt, zet dan het vuur laag en laat nog een half uurtje pruttelen. 
* Kook intussen de rijst. 
* Voeg op het einde nog de kikkerwten en het appelazijn toe. Roer goed om en serveer de stoofpot met rijst en enkele handjes bladspinazie. Smakelijk!

Nog enkele tips:
* Dit gerecht is vegetarisch. Ben je een fervent vleeseter? Dan kan je er altijd wat vlees in verwerken. Kies dan wel voor mager vlees of kip om het zo gezond mogelijk te houden.
* Voor wat variatie kan je de groenten in dit recept gerust veranderen. Kies voor seizoensgroenten, die hebben de beste smaak (bv. broccoli, bloemkool, pompoen, spruitjes, prei…). Ook met de granen kan je ‘experimenteren’, bv. boekweit, spelt, quinoa, bulgur, couscous, amarant… Kies wat jij lekker vindt!

De inspiratie voor dit lekkere gerecht vonden we bij gezondaantafel.nl

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?