De voordelen van alternatief trainen in de winter (+ de beste sporten voor lopers)

Last van een winters motivatiedipje? Geen fan om in de koude te lopen? Of heb je gewoon even behoefte aan iets helemaal anders? Doe dan eens een alternatieve training.

In een eerder RunningBE magazine gaf Energy Lab-coach Thijs Dekiere een overzicht van 5 sporten die ideaal zijn voor lopers om tijdens de koudere maanden van het jaar te beoefenen. Af en toe je loopschoenen laten staan en inruilen voor een ander (sport)paar heeft ook zo zijn voordelen.

Thijs Dekiere legt uit: “Een periode van alternatief trainen kan – afhankelijk van je doel – zeker een meerwaarde zijn. Vooral voor wie blessuregevoelig is, kunnen alternatieve trainingsvormen heel nuttig zijn. Maar ook als je zelden of nooit geblesseerd bent, kan je via andere sporten meer variatie en uitdaging aan je trainingsschema toevoegen.” Voor wie veel traint, is een periode met alternatieve trainingsvormen geen slecht idee. “Lopen is een belastende sport. Wil je blijven sporten, maar de impact op je lichaam (tijdelijk) verminderen, dan biedt alternatief trainen een mooie uitweg. Kies bij voorkeur voor sporten met een zo klein mogelijke belastingsimpact. Zo kan je je trainingsvolume zelfs nog iets hoger leggen dan in weken waarin je louter loopt.”

Complementaire (winter)sporten

Maar welke sporten zijn nu het meest complementair met lopen om er nadien ook voordeel uit te halen op je looptrainingen en -wedstrijden? Thijs: “Focus vooral op andere typische uithoudingssporten. Lopen is zelf vaak een alternatieve trainingsvorm ter aanvulling van andere sporten. Het is een basisvaardigheid die je in zowat elke andere sport kan gebruiken. De meeste sporten zullen bijgevolg ook je loopconditie in meer of mindere mate onderhouden. Geschikte sporten zijn fietsen, zwemmen, aquajoggen en skeeleren. Specifiek in de winter kunnen sporten als schaatsen en langlaufen het lichaam van een loper ook sterker maken.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?