LIBIN, BELGIE - JULY 14 : Christopher Planckaert voor Running.be. op 14, July, 2022 in Libin, Belgie, 14/07/2022 *** © Gregory Van Gansen

De specifieke training voor Christopher Timmerman richting de TCS London Marathon

Eerder kon je hier al lezen dat Christopher Timmerman, bekend van Château Planckaert op Eén en de winnaar van de Spartacus Run op VTM, samen met RunningBE en New Balance op 2 oktober de TCS London Marathon zal lopen. Om zijn ambitieus doel – sub-3 op zijn allereerste marathon – te behalen laat Christopher niets aan het toeval over. Zo trok hij naar Energy Lab voor een conditietest en Dexa-scan. De conclusie na de test? Een marathon in minder dan 3 uur lopen  is haalbaar, maar er zal hard getraind moeten worden!

Voor dit bijzonder parcours slaan RunningBE en New Balance de handen in elkaar. Als officiële partner van de TCS London Marathon en als authentiek en begeesterd merk heeft New Balance een zwak voor mooie loopuitdagingen.

En als Christopher een uitdaging aanvaardt, dan gaat hij er volledig voor. Ondanks de zware verbouwingen aan Château Planckaert, het runnen van de Chambre d’hôtes, de recent opgestarte glamping in Frankrijk, het drukke leven als vader van drie kinderen … gaat Christopher dit loopavontuur met bijzonder veel enthousiasme aan. “Als ik een doel voor ogen heb, dan zal ik alles doen wat mogelijk is om het te halen”, klinkt het. “Daarom dat ik ook niet twijfelde om bij Energy Lab een conditietest te laten afnemen. Ik ben een gepassioneerd loper en ik houd wel rekening met mijn hartslag, maar ik loop toch vooral op mijn gevoel. Ik was dan ook zeer benieuwd om te weten waar ik fysiek sta en voor de eerste keer te achterhalen hoe ik gericht kan trainen. En dat is volgens mij de enige manier om een marathon voor te bereiden.”

“De grootste werkpunten van Christopher zijn het optimaliseren van de vetverbranding, af en toe meer het asfalt opzoeken in plaats van enkel offroad te lopen en tot slot ook op meer specifieke marathontempo’s te trainen” – Physicial coach Aron Verhaeghe

Sub-3 haalbaar

Uit de test blijkt dat Christopher over een aardige conditie beschikt. “Zijn test is goed verlopen en het is duidelijk dat Christopher veel inhoud heeft”, vertelt Aron Verhaeghe, physical coach bij Energy Lab. “Maar er is zeker nog werk aan de winkel. Christopher heeft een typische loopconditie van iemand die nog geen hartslagzones heeft laten bepalen. Hij loopt vaak iets te intensief en het ligt ook wat in zijn karakter om graag diep te gaan tijdens een trainingssessie. De grootste werkpunten zijn het optimaliseren van de vetverbranding, af en toe meer het asfalt opzoeken in plaats van enkel offroad te lopen en tot slot ook op meer specifieke marathontempo’s te trainen. Als Christopher daarin slaagt, dan is sub 3 zeker haalbaar.”

De Dexa-scan leerde dat Christopher een goede lichaamsbouw heeft voor een afstandsloper. “Maar enkele intensieve weken en een periode van ziekte zorgen ervoor dat hij moet oppassen om niet teveel gewicht te verliezen”, aldus Aron. Christopher bevestigt: “Op het moment van de test woog ik 64 kg (Christopher is 1m72 groot) en dat is te weinig. Intussen voel ik mij weer beter en steeg mijn gewicht tot 68 kg. Uit de scan bleek ook dat ik over een goeie botdensiteit beschik, wat goed is. Dit komt vooral doordat ik vroeger veel gevoetbald heb.”

“Ik weet nu exact hoe ver ik mag gaan wat mijn hartslag betreft, zonder roofbouw te plegen op mijn lichaam” – Christopher Timmerman

Schema is heilig

Christopher ziet het in ieder geval helemaal zitten: “Ik ben bijzonder benieuwd welk niveau ik uiteindelijk zal halen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit schema het pad met de meeste slaagkans biedt. Ik weet nu exact hoe ver ik mag gaan wat mijn hartslag betreft, zonder roofbouw te plegen op mijn lichaam. En dat geeft mij veel rust. Uiteraard moet ik ook gespaard blijven van pech. Blessures of ziekte loeren steeds om de hoek. Zo werden mijn eerste trainingsweken al gehypothekeerd door een verkoudheid die nog uitmondde in bronchitis. Maar beter nu dan dichter tegen de marathon. Hopelijk heb ik mijn portie fysieke pech al gehad. Vanaf nu kijk ik met heel veel goeie moed vooruit.”

Steun van gezin

Christopher gaat nu de komende weken volledig in trainingsmodus. “Trainen doe ik het liefst in de vroege ochtend of later op de avond. Zowel ’s morgens als ’s avonds haal ik enorm veel energie uit lopen. ’s Morgens om de dag te beginnen en ’s avonds door alles een beetje los te laten. Meestal loop ik, zowel in België als in Frankrijk, offroad in velden en bossen, maar richting de marathon van Londen ga ik toch wat meer asfalt opzoeken. Het schema is gebaseerd op 4 trainingen per week, een volume dat ik zeker moet aankunnen. Ik ben altijd druk bezig, maar het is gewoon een kwestie van planning. En het feit dat mijn gezin mij volop steunt in dit verhaal, doet uiteraard ook heel veel”, besluit Christopher.

Binnen enkele weken polst RunningBE naar de vooruitgang én bespreken we een zeer belangrijk thema voor iedere langeafstandsloper: voeding voor, tijdens en na de wedstrijd.

Onze redacteur, Niels Rouvrois, bereidt zich samen met Christopher voor en zal het traject van Chripstopher op de voet volgen.

Lees ook deel 1 uit deze reeks: Christopher Timmerman gaat voor sub-3 bij debuutmarathon in Londen

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?