Courtney Dauwalter wint UTMB® en voltooit ongeziene “Triple Crown” in 2023

De Amerikaanse ultraloopster wordt de eerste loopster ooit die Western States 100, Hardrock 100 en UTMB® wint in hetzelfde kalenderjaar. Meer nog: het is haar derde 100-mijloverwinning in amper 70 dagen.

Courtney Dauwalter heeft het ondenkbare gedaan door zaterdagmiddag haar derde iconische 100 mijl ultraloop van het seizoen te winnen op de UTMB® in Chamonix. Met deze overwinning is ze de eerste ooit die in hetzelfde kalenderjaar de Western States 100, Hardrock 100 en UTMB® in Chamonix wint.

Dauwalter voltooide de tocht rond het Mont Blanc Massief in 23 uur, 29 minuten en 14 seconden en won de race voor de derde keer in haar carrière. “Ik denk dat als je de kans krijgt om iets uitdagends en moeilijks te doen, je dat moet doen”, zei Dauwalter bij de finish toen haar werd gevraagd waarom ze amper zes weken na het winnen van de Hardrock 100 weer aan de start verscheen in Chamonix. “Vandaag was heel, heel moeilijk, maar het was het waard.”

Nadat ze eind juni het parcoursrecord op de Western States 100 had verbroken en drie weken later hetzelfde deed op de Hardrock 100 in Colorado, besloot Dauwalter ook een poging te wagen op de iconische UTMB®, die meer dan 10.000 meter hoogteverschil bevat en deelnemers van de startlijn in Frankrijk naar Italië en Zwitserland brengt voordat ze terugkeren naar het skidorp Chamonix. Alleen al het lopen van “The Triple” van deze drie ultralopen in één seizoen wordt beschouwd als een monumentale fysieke en mentale taak. Ze alle drie winnen in amper 70 dagen, zoals Dauwalter, is buitenaards.

De 38-jarige Dauwalter leidde vanaf het begin op vrijdagavond en liep een groot deel van de race alleen. Ze hield zelfs gelijke tred met haar eigen parcoursrecord van 2021 via de controleposten in de eerste helft van het 172 kilometer lange circuit naar Italië. De laatste helft van de race van Zwitserland terug naar Frankrijk was een reis door wat ze de “pijngrot” noemt.

“De hele tweede helft van de race wilde mijn lichaam niet meer lopen en mijn maag was erg kieskeurig. Ik verloor bijna mijn lunch in de straten van Champex-Lac (Zwitserland),” zei Dauwalter. “Ik moet mijn man Kevin en familieleden bedanken, alsook alle vrijwilligers en de fans. Dat was een van de meest ongelooflijke sferen die ik ooit heb ervaren. Zonder hen allemaal had ik het niet gered om terug te komen naar Chamonix en het met jullie allemaal te vieren.”

Interessant voor de trailrunners en gear-fanaten: Dauwalter droeg de toekomstige versie van de Salomon S/LAB Genesis Schoen. Naast haar Genesis schoenen bestond de rest van Dauwalter’s hardloopkit uit een ULTRA 10 hardloopvest (die ook nog niet op de markt is) van de nieuwe Salomon ULTRA-serie en een Bonatti jack. De Shortney short en het T-shirt die Dauwalter droeg zullen deel uitmaken van de Salomon lente 2024 collectie.

Bij de mannen ging de overwinning naar een landgenoot van Dauwalter: Jim Wamsley. Hij voltooide de race in 19:37:43. Het is de eerste keer dat de UTMB door een Amerikaan gewonnen werd en de eerste keer dat zowel het podium bij de mannen als vrouwen volledig Amerikaans kleurt.

Podium mannen UTMB 2023
1. Jim Walmsley (19:37:43)
2. Zach Miller (19:58:58)
3. Germain Grangier (20:10:52)

Podium vrouwen UTMB 2023
1. Courtney Dauwalter (23:29:14) – met deze tijd eindigde ze 25ste overall
2. Katharina Hartmuth (24:10:52)
3. Blandine L’hirondel (24:22:50)

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?