Courtney Dauwalter verpulvert parcoursrecord Western States 100

Ultrafenomeen Courtney Dauwalter heeft opnieuw een bijzondere prestatie neergezet. Op zondag 25 juni won de Amerikaanse de legendarische Western States Endurance Run (161 kilometer), én dat met een indrukwekkend nieuw parcoursrecord.

Dauwalter kwam na 15 uur, 29 minuten en 23 seconden over de finish, wat maar liefst 80 minuten (!) sneller is dan het record van Ellie Greenwood, dat al sinds 2012 op de tabellen stond. De 28-jarige Dauwalter hing van start tot finish aan de leiding. Nummer twee Katie Schide kwam 1 uur en 14 minuten later over de finish.

Dauwalter kijkt al weer vooruit en focust haar aandacht nu op de Hardrock 100 in Colorado op 14 juli. Daarmee wil ze twee van ’s werelds bekendste utraruns op amper drie weken tijd proberen te winnen.

Bij de mannen kwam de Brit Tom Evans als eerste over de streep. Hij deed dat na 14 uur, 40 minuten en 22 seconden. Tweevoudig winnaar Jim Walmsley behoudt met zijn 14:09 – dat hij in 2019 liep – het parcoursrecord bij de mannen.

De laatste deelnemer die over de finish kwam was Jennifer St. Amand. Ze had 29 uur, 59 minuten en 39 seconden nodig om de race te volbrengen.

Wat is de Western States ultramarathon?

Deze race, 100,2 mijl lang, staat bekend als de oudste 100-mijl wedstrijd ter wereld. Het is niet alleen de oudste, maar wordt door velen ook gezien als de zwaarste.

Grand Slam of Ultrarunning

De Western States Endurance Run werd in 1977 voor het eerst georganiseerd. De race gaat over de Sierra Nevada in California en geldt als één van de vijf Grand Slam of Ultrarunning. De andere races zijn de Old Dominion 100, Vermont 100 Mile Endurance Run, de Wasatch Front 100 mile Endurance Run in Utah en de Leadville Trail 100 in Colorado.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?