Betere sportprestatie? Spoel je mond met cafeïne, munt en … pickles!

In het vorige artikel las je al over de theorie en prestatiebevorderende effecten van mondspoeling tijdens de inspanning … En die effecten zou je niet enkel verkrijgen door je mond met sportdrank te spoelen. Ook met voedingsmiddelen die je gewoon in je keuken of kruidentuin terugvindt, zou je als loper al van de voordelen kunnen genieten.

Cafeïne

Cafeïne creëert een neurologische reactie, zelfs alleen maar bij het ruiken ervan (de geur van koffie is voor velen al genoeg om zin in een kopje koffie te krijgen). In de recente studie die we in het vorige artikel toelichtten, gingen de onderzoekers prestatiebevorderende eigenschappen van cafeïne na en onderzochten ze hoe de stof ons centrale zenuwstelstel beïnvloedt. Ze stelden vast dat cafeïne in de mond tijdens de training een manier is om jezelf energieker te voelen.

Je vraagt je misschien af waarom je gewoon dan geen kopje koffie kan drinken in de plaats je mond ermee te spoelen. Het antwoord is simpel: voor sommigen geeft een overdaad aan cafeïne maag- en darmklachten. Bovendien is het interessant voor de avondsporters onder ons: wie laat op de avond traint, wil misschien geen tonnen koffie achteroverslaan om de nacthrust niet te verstoren.

Munt

Munt triggert de temperatuur-receptoren in je mond. Dit kruid heeft geen verfrissende eigenschappen uit zichzelf, maar laat de receptoren wel denken dat het fris is. En wanneer je het koeler hebt, presteer je over het algemeen beter. Door munt toe te voegen aan je drank, geef je je lichaam dus het signaal dat het niet zo ‘oververhit’ is (terwijl je het wel degelijk heel warm hebt). Dat idee kan je een mentale boost geven om zo die laatste kilometers goed door te komen.

Azijn, chili en kaneel

Al weleens gehoord van lopers die zweren bij pickles(saus) om hun natrium – en dus elekotrolytenbalans – op peil te houden? Nu blijkt dat niet natrium, maar wel een ander ingrediënt van pickles daar iets mee te maken heeft, namelijk azijnzuur. Dat is een plantaardige samenstelling die bijvoorbeeld de smaak en geur aan wijnazijn geeft en dus ook in picklessaus zit. Dit azijnzuur zou spierkrampen voorkomen of zelfs kunnen stoppen.

Ook andere plantaardige substanties, zoals capasaicine (een actief ingrediënt van chilipepers) en cinnamaldehyde (de organisache samenstelling van kaneel) zouden dezelfde effecten als azijnzuur teweegbrengen.

Het idee om je mond met deze keukenmiddeltjes te spoelen, is misschien wat vreemd. Maar als het je prestatie verbetert, moeten je het toch misschien maar een uittesten?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?