Afro-american athlete drinking water close up shot with lens flare in late afternoon in the woods

Presteer je beter door je mond enkel te spoelen met sportdrank?

Waarom je misschien wel niets hoeft te eten of drinken, maar het al volstaat om je mond met bepaalde voedingsstoffen enkel te spoelen als je je prestatie wil verbeteren.

Je hebt het misschien al weleens gezien, gehoord of zelf gedaan: je mond spoelen met sportdrank om die dan gewoon opnieuw uit te spugen. We zien het vaak bij voetballers, maar ook lopers passen de methode steeds meer toe. Hoe kan je voordeel halen uit sportdrank als die niet in je lichaam terechtkomt? In een studie van het Australian Institute of Sport en de Australian Catholic University kreeg het idee rond mondspoeling recent een nieuwe en interessante toepassing.

Neurologische reactie

In de beginfasen van het experiment stelden de onderzoekers vast dat energiedrank de prestatie bevorderde. Dat is natuurlijk niets verrassends. Opvallender was echter dat de de spieren van de onderzochte sporters die energiedrank helemaal niet nodig te hebben om de inspanning tot een goed einde te brengen. De spieren bleken namelijk nog voldoende glycogeen te bevatten. En die bevinding zette de onderzoekers aan het denken: “Het enige wat de koolhydraatrijke drank deed, was een neurologische reactie – ‘Ik voel me beter nu’ – opwekken”, aldus mede-onderzoeker Hawley. “Het betere gevoel had dus niets te maken met de spieren of was niet toe te wijzen aan metabolische processen. Alles wees op de rol van de hersenen.”

Het concept van mondspoeling mag dan wel niet nieuw zijn, de recente studie suggereert dat er misschien andere toepassingsmogelijkheden zijn om de hersenen te stimuleren en de prestatie daardoor eenvoudig te verbeteren. Receptoren in onze mond en hersenen kunnen je ofwel waarschuwen om te stoppen met een bepaalde nutriënt te eten of drinken, ofwel ons verder stimuleren om die net te blijven consumeren.

Niet enkel koolhydraten

Wetenschappers onderzochten daarom welke stoffen hetzelfde effect op de hersenen hebben als sportdrank. Want – zo toont nieuw onderzoek – kan je ook met andere stoffen dan koolhydraten je mondreceptoren triggeren en zo het risico op spierkrampen beperken, een energieboost krijgen of een verfrissing bieden als je lichaam het te warm heeft.

Welke (verrassende) stoffen jou kunnen helpen? Lees je in dit artikel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?