Hoofdpijn na het lopen: zo maak je er komaf mee!

Heb jij na het lopen soms hoofdpijn? Je bent niet de enige. Wij leggen uit hoe het komt en wat je eraan kan doen.

Hoofdpijnklachten na een lichamelijke inspanning zijn niet ongewoon. Inspanningshoofdpijn. komt vooral voor na zware, intensieve sportsessies zoals lopen. Er bestaan verschillende mogelijke oorzaken voor.

Veranderingen in de bloedcirculatie

Hoofdpijn na het lopen kan het gevolg zijn van veranderingen in de bloedsomloop, bijvoorbeeld tijdens een snelle en/of intensieve training. Tijdens de inspanning treedt er op sommige plekken in het lichaam een samentrekking van de bloedvaten op (‘vasoconstrictie’). Hierdoor stroomt er minder bloed naar dat deel van het lichaam. Op andere plaatsen in het lichaam is er dan weer sprake van ‘vasodilatie’ of ontspanning van de bloedvaten, waardoor die lichaamsdelen meer bloed (en dus zuurstof) toebedeeld krijgen. Dit zijn vooral de spieren, die hard aan het werken zijn tijdens het lopen. De hersenen krijgen op hun beurt minder bloed, waardoor hoofdpijn kan ontstaan. 

Uitdroging

Inspanningshoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door uitdroging. Als het lichaam meer vocht verliest dan het opneemt, vermindert het bloedvolume. Gevolg: minder bloed en dus minder zuurstof beschikbaar voor de hersenen. Dit kan leiden tot hoofdpijn. Zorg dat je voldoende drinkt voor je begint aan een lange duurloop of een intensieve training. Een bekende test om na te gaan of je voldoende drinkt, is de kleur van je urine te checken. De urine moet lichtgeel zijn van kleur. Is ze donkerder, dan moet je extra drinken. Dit wil niet zeggen dat je meteen liters water moet gaan drinken. Het is beter om de vochtinname te spreiden doorheen de dag en te streven naar gemiddeld 3 liter water per dag uit eten en drinken.

Als het erg warm is, kan je wat zout toevoegen aan je water voor extra hydratatie. Dit verhoogt het natriumgehalte in het lichaam, wat bijdraagt tot een goede elektrolytenbalans. Een verstoorde balans kan leiden tot hoofdpijn. Om storingen in de elektrolytenbalans te voorkomen, kan je tijdens het lopen ook gels, repen of sportdranken meenemen die elektrolyten bevatten.

Meer over elektrolyten lees je in het zomernummer van RunningBE magazine (nu verkrijgbaar). 

Verstoorde bloedsuikerspiegel

Hoofdpijn na het lopen kan ook het gevolg zijn van de bloedsuikerspiegel, met name onvoldoende glucose. Het hormoon insuline speelt hier een grote rol. Insuline controleert en regelt de bloedsuikerspiegel. Een laag insulineniveau kan veranderingen in de catecholamines teweeg brengen. Dit zijn hormonen zoals dopamine, adrenaline, epinefrine en norepinefrine, die een invloed hebben op de hersenen. Kortom: hoe lager de bloedsuikerspiegel, hoe minder brandstof voor de hersenen. Hierdoor kan hoofdpijn ontstaan.  Tip: eet een koolhydraatrijke snack ongeveer een half uur voor het sporten. Zo loop je minder kans op insulinetekort.

Verkeerde loophouding

Ten slotte kan inspanningshoofdpijn het gevolg zijn van een verkeerde loophouding. Bij een slechte loophouding wordt de krachtverdeling over het lichaam verstoord. Als dit lang blijft duren, kan het leiden tot (te veel) spanning in de nek en de schouders. Hierdoor kan je hoofdpijn krijgen. Je kan dit verhelpen door regelmatig de ‘probleemzone’ te masseren of te foamrollen.

Normaal is inspanningshoofdpijn tijdelijk van aard. Het verdwijnt snel met wat rust en eventueel een pijnstiller. Maar als de hoofdpijn vervelend wordt en blijft aanslepen, raadpleeg je best een dokter.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?