Do’s & don’ts: krachttraining combineren met loopsessies

Je wordt niet alleen een betere loper door conditietrainingen. Ook krachtsessies helpen. Uiteraard zijn er wel enkele elementen waarmee je rekening moet houden. Wij gidsen je langs de valkuilen.

Krachttraining voor lopers, is dat wel een goed idee? Even polsen bij Thijs Dekiere, coach bij Energy Lab: “Voor sprinters is krachttraining vanzelfsprekend. Zij moeten kracht en explosiviteit ontwikkelen. De voor- en nadelen van krachttraining voor afstandslopers zijn al vaak onderzocht. Het voornaamste gevaar bij die lopers is de stijging van hun gewicht door de toegenomen spiermassa. En op de lange afstand kan elke kilogram meer of minder enkele seconden verschil per kilometer maken. Afstandslopers streven er dus naar om hun spiermassa te versterken, zonder ze te vergroten.”

Hoe pak je dat het best aan?
THIJS DEKIERE: “Train je onderlichaam, met focus op de functionele spiergroepen: hamstrings, quadriceps, gluteus, kuiten en achillespezen. Als afstandsloper heb je weinig aan een zwaar gespierd bovenlichaam.”

Doe je de krachttrainingen samen met je looptraining, of hou je de twee gescheiden?
“Je kan ze combineren. In het jargon heet dat ‘concurrent training’. Dan doe je eerst een duurtraining, gevolgd door een krachttraining. Combineer kracht niet met een intensieve training, want dan verkleint het rendement van je loop- én je krachttraining. Maar zeker voor recreatieve lopers is het beter om alles op verschillende dagen af te werken.”

Het volledige artikel lees je in ons zomernummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?