4 signalen dat je te weinig vezels eet

Vezels zijn essentieel voor een goede spijsverterering, een stabiel gewicht en je algemene gezondheid. Een voedingspatroon met voldoende vezels verkleint het risico op chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2 en cardiovasculaire ziektes.

Het is aanbevolen om dagelijks minstens 25 g (idealiter 30 tot 40 gram) vezels te eten, maar met het westerse dieet komen velen niet aan die dagelijkse portie. Weet je niet zeker of je voldoende vezels binnenkrijgt? Let dan op volgende 4 veelvoorkomende signalen van je lichaam:

1. Je stoelgang verloopt moeizaam en is onregelmatig

Constipatie is het meest voor de hand liggende, maar ook het meest voorkomende signaal van je lichaam dat je te weinig vezels eet. Door voldoende vezels – in combinatie met water – te consumeren kan je makkelijker naar het toilet gaan. Om dit proces te verbeteren heb je zowel oplosbare als onoplosbare vezels nodig: oplosbare vezels (zoals je die vindt in fruit en groenten) stimuleren de darmbeweging, onoplosbare vezels (zoals je die vindt in volkoren graanproducten) geven de stoelgang meer structuur en maken die zachter, zodat de ontlasting soepeler verloopt.

2. Je hebt snel weer honger

Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel opnieuw honger hebt. Dat komt doordat vezels niet worden afgebroken, waardoor ze langer aanwezig blijven in het spijsverteringssysteem. Dit tragere proces zorgt er ook voor dat je darmen meer tijd nodig hebben om vitamines en andere voedingsstoffen uit je eten te halen.

3. Je hebt weinig energie

Ook een gebrek aan energie kan wijzen op een vezeltekort. Vezels helpen om de afgifte van voedingsstoffen tijdens het verteren te vertragen, waardoor ook de afgifte van suikermolecules uit onze koolhydraatinname vertraagt. Vezels helpen je lichaam koolhydraten geleidelijk aan af te breken en te absorberen, wat voor een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt – en daarbij suikerpieken en -dalen vermijdt.

4. Je hebt een verhoogde cholesterol of bloeddruk

Door onvoldoende vezels te eten, loop je ook de positieve impact van vezels op je cholesterol mis. Een voedingspatroon met weinig vezels kan namelijk leiden tot verhoogde cholesterolwaarden. Het is bewezen dat vezels triglyceriden verminderen – wat het risico op hartziekten verkleint – en de HDL, ofwel je goede cholesterol, verhogen. Daarom zijn vezels uit je voeding zo belangrijk om slechte cholesterol (LDL) te verminderen in het bloed, alsook om de bloeddruk te verlagen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?