Smaakt bitter naar meer? Of eet je liever wakke chips?

Wat is het verband tussen broccoli, spruitjes en pure chocolade? Ze smaken bitter en het zijn producten waarvan bewezen is dat ze gezond zijn voor lopers. En Deense wetenschappers kwamen onlangs tot nog enkele andere opmerkelijke bevindingen...

Dat broccoli, spruitjes en pure chocolade lopers een boost kunnen geven, hebben we recentelijk al uitvoerig belicht op running.be.

Chocolade bevat twee belangrijke voedingsstoffen die je loopprestaties bevorderen: antioxidanten en koolhydraten. Pure chocolade heeft nog meer voordelen. De epicatechine in pure chocolade verhoogt je VO2-max, de flavonoïden helpen om ontstekingen te verminderen, de serotonine zorgt voor een gelukzalig gevoel en de cafeïne helpt je om langer te kunnen blijven lopen.

Broccoli bevat veel vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. Daarnaast zit er sulforafaan in, een stof die bacteriedodend werkt en beschermt tegen bepaalde soorten kanker. Ook spruitjes zijn regelrechte gezondheidsbommetjes en zitten boordevol vitamine C en K, maar ook A, B en E. Op vlak van mineralen leveren spuitjes kalium, magnesium, calcium, ijzer, foliumzuur en nog veel meer.

GENETISCHE VERSCHILLEN 

Het minder goede nieuws? Niet iedereen is fan van de bittere smaak van pure chocolade, broccoli en spruitjes. Bekend was al dat vrouwen beter in staat zijn bittere smaken te onderscheiden dan mannen. Wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen hebben nu ook ontdekt dat etniciteit een rol speelt.

Uit het Deense onderzoek is gebleken dat Aziaten de bittere smaak van broccoli, spruitjes en pure chocolade beter proeven dan westerlingen. De verklaring is genetisch van aard: bij de Chinese proefpersonen was het aantal en de dichtheid van een bepaald soort smaakpapillen op het puntje van de tong veel hoger dan bij de Deense proefpersonen.

Dit nieuwe inzicht is van groot belang voor voedselproducenten. Zij moeten er rekening mee houden dat Aziatische en westerse consumenten hetzelfde voedselproduct helemaal anders kunnen ervaren.

CULTURELE VERSCHILLEN

Ook met een tweede bevinding uit de Deense studie kunnen de voedselproducenten maar beter rekening houden. Ook cultuurverschillen bepalen of een bepaald product in de smaak valt of niet. Westerlingen houden van een stevige textuur, Aziaten over het algemeen niet. Neem bijvoorbeeld het verschil tussen een pas geopend, knapperig pakje chips en een pakje dat al enkele dagen geopend in de kast ligt. Uit de studie blijkt dat de overgrote meerderheid van de Denen de knapperige chips verkiest, terwijl de gemiddelce Chinees een voorkeur heeft voor wakke chips…

GEZONDE CHIPS

Chips hoeft trouwens niet ongezond te zijn voor lopers. Enkele maanden geleden publiceerden we op running.be een artikel met recepten voor 3 gezonde en lekkere aperitiefhapjes. Zoete aardappelchips zijn niet te versmaden. Knapperig of wak… dat kies je zelf!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?