Achteruitlopen is nieuwe fitnesstrend

Vergeet joggen, achterwaarts lopen is dé fitnesstrend van 2011! Op deze manier verbrand je meer calorieën en het is beter voor je spieren.

foto reverserunning.com
De Brit Karl Twomey is een expert in achteruitlopen. Hij begon ermee in september toen hij voelde tijdens zijn marathontraining dat dit beter voor zijn knieën was. Ondertussen liep hij al een marathon helemaal achterwaarts uit in vier uur en 16 minuten.

Twomey beweert dat je voeten bij het achteruitlopen minder hard op het asfalt of ondergrond terechtkomen en dat je gewrichten hieronder minder lijden. Het zou ook helpen tot een vijfde meer calorieën te verbranden dan wanneer je voorwaarts loopt. 

“Achteruitlopen verbetert ook je evenwicht en je zicht. Je gehoor wordt zelfs beter omdat je beter leert te letten op wat er rond je gebeurt. Daarnaast bezorgt het je ook stevige spieren. In het Verenigd Koninkrijk is het ondertussen zo’n trend dat er in Londen ondertussen het eerste event om achteruit te lopen georganiseerd wordt, Manchester volgt in augustus.”

VOORDELEN

Achteruitlopen is niet nieuw, sportartsen raden het al sinds de jaren ’70 aan gekwetste atleten aan. Sindsdien is het een essentieel onderdeel van sporttraining als boksen en hockey.

Fysiotherapeuten steunen dit omdat achteruit lopen de impact op de gewrichten beperkt. Het wordt vaak aangeraden bij revalidatie van knie- en rugproblemen. Volgens veel experts is het een meer efficiënte manier van bewegen. Een Amerikaans onderzoek toont aan dat mensen die achteruit lopen slechts 80 procent van de snelheid moeten halen van sporters die vooruitlopen om dezelfde fysiologische en sportieve voordelen te halen.

Een andere Zuid-Afrikaanse studie toont aan dat dit de cardiovasculaire conditie verbetert. Aan het einde van de studie van drie weken bij vrouwelijke studenten bleek dat je hiermee 2,5 procent lichaamsvet meer verbrandt, dat je hierdoor meer zuurstof verbruikt en dat het je lichamelijk fitter maakt.

James Bamber: ‘Nadelen zijn nekpijn, risico op botsingen en mentale vermoeidheid’
Een andere expert James Bamber zegt dat er nog voordelen zijn. “Doordat je landt en je op je voorvoet afduwt, worden je tenen sterker, wat een goede houding helpt. Het verbetert je coördinatie en helpt je cognitieve functies en reactiesnelheid. Je voelt ook andere spieren werken, die in je kuiten en rond de heupen krijgen het zwaarder te verduren.”

“De nadelen zijn wel dat je constant je lichaam draait om te zien waar je naartoe loopt, dit kan pijn in de nek veroorzaken. En het risico op botsingen is natuurlijk ook veel groter. Daarnaast is het ook mentaal veel meer vermoeiend.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?