Winterse looptips

De winter staat voor de deur, maar dat is nog geen reden om de loopteugels te vieren. Energy Lab geeft graag enkele tips om de volgende maanden in vorm te blijven én een stevige basis te leggen voor 2012.

Vele – zelfs fanatieke – lopers beginnen rond deze tijd van het jaar aan hun winterslaap. Hou er echter rekening mee dat een moeizaam opgebouwde conditie in een vrij korte periode vrijwel helemaal kan verloren gaan.

Vanuit Energy Lab geven we jullie graag een aantal tips mee om tijdens de volgende maanden in vorm te blijven, én een stevige basis te leggen om in het voorjaar op een ideale manier van start te kunnen gaan met de meer specifieke voorbereiding op jullie sportieve uitdagingen in 2012.

TIP 1. WERK AAN JE BASISUITHOUDINGSVERMOGEN

De wintermaanden zijn ideaal om door middel van rustige, lange duurlopen een brede uithoudingsbasis te leggen voor de meer intensieve trainingen die zullen volgen in het voorjaar. Trainingen met een lage intensiteit (lage hartslag) en die progressief worden opgedreven tijdens deze periode zijn ideaal.

Nochtans moet je erop letten om toch wat variatie in je trainingsintensiteit te brengen. Af en toe een fartlektraining, waarbij gevoelsmatig ritmeveranderingen worden uitgevoerd, zijn zeker aan te bevelen. Let er wel op dat je niet ‘in het rood’ gaat bij deze trainingen. Tijdens een lange, rustige duurloop kan je ook op regelmatige tijdstippen een korte versnelling uitvoeren.

Varieer ook in trainingsparcours. Nieuwe parcoursen doorbreken de sleur van de training, en lopen op een geaccidenteerd terrein versterkt de beenspieren en geeft prikkels in de verschillende trainingszones. Loop ook zoveel mogelijk op een zachte ondergrond.

TIP 2. ALTERNATIEVE TRAININGEN

Met alternatieve trainingen bedoelen we trainingen anders dan de looptrainingen. Zo kan je tijdens de wintermaanden af en toe een looptraining vervangen door een fiets- of zwemtraining.

Het voordeel is dat je hierdoor andere spiergroepen ontwikkelt dan diegene die belast worden tijdens de looptrainingen. Dit kan letselpreventief werken. De variatie in trainingsprikkels kan bovendien een positieve impact hebben op je uithoudingsvermogen.

De alternatieve trainingen zijn vooral interessant voor letselgevoelige atleten. Atleten die veel last hebben van overbelastingsletsels zoals peesontstekingen en stressfracturen, kunnen tijdens de wintermaanden best ook een aantal beenspierversterkende oefeningen uitvoeren.

TIP 3. ROMPSTABILITEITSTRAININGEN

De wintermaanden vormen de ideale periode om wat meer aandacht te besteden aan de training van de buik- en rugspieren. Als je tijdens lange duurtrainingen of wedstrijden last krijgt van je rug, dan kan dit een teken zijn van een te zwakke krachtuithouding van de rompspieren. Een stabiele bekkengordel werkt bovendien letselpreventief.

Heel belangrijk bij je trainingsopbouw zijn uiteraard de juiste trainingshartslagen. De komende maanden zijn ideaal om een inspanningstest te plannen in Energy Lab. De coaches van Energy Lab helpen je graag bij de bepaling van je exacte trainingshartslagen, en bij het finetunen van je individuele winterprogramma, rekening houdende met je voorkeur, mogelijke tijdsbesteding, en sportieve doelstellingen voor 2012.

Reserveer nu je test op www.energylab.be. Je kan terecht in de vestigingen te Paal, Gent, Zwijndrecht of Zolder.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?