Train je maag!

Vaak krijgen recreatieve lopers last van maag- en darmklachten omdat hun lichaam niet altijd goed omgaat met de fysieke stress, maar je kan ook je maag en darmen trainen. En dat is vaak van cruciaal belang!

Om goede prestaties neer te zetten, moet je lichaam in topvorm zijn. Je moet niet alleen over een goede conditie beschikken en goede benen, maar ook om een sterke maag. Maag- en darmklachten kunnen het verschil maken tussen een goede en een slechte prestatie. Vooral tijdens een (halve) marathon weerhouden de klachten je om een goede prestatie neer te zetten.

Maar hoe kan je maag- en darmklachten voorkomen? In de eerste plaats door te zorgen dat je voldoende gehydrateerd bent. Bij evenementen die langer dan 45 minuten duren, kunnen vocht en energie de prestatie gunstig beïnvloeden. Ben je langer dan twee uur onderweg? Dan heb je 90 koolhydraten (Drie bananen of anderhalve liter sportdrank) en een halve liter vocht per uur nodig. Bij minder zware inspanningen heb je voldoende aan 60 koolhydraten per uur.

Toch blijft het ook opletten. Vocht en energie is belangrijk voor het lichaam, maar kunnen ook voor maag- en darmklachten zorgen. Om deze voedingsstoffen te verteren, hebben je maag en darmen zuurstof nodig. En bloedtoevoer, maar bij zware inspanningen wordt het bloed naar de spieren en longen gestuurd. Daardoor komen de maag en darmen onder fysieke stress te staan en nemen ze moeilijker voedingsstoffen op.

Koolhydraten blijven daardoor de beste energiebron tijdens intensieve inspanningen. In tegenstelling tot eiwitten en vetten, die minder geschikt zijn. Met oog op maag- en darmklachten kan je deze dus beter vermijden tijdens de inspanning.

Je kan je maag en darmen echter trainen. Door regelmatig (grote hoeveelheden) sportdrank tot je te nemen tijdens de training leert je lichaam om te gaan met deze voedingsstoffen onder fysieke stress. Met een wedstrijd in het vooruitzicht is het heel belangrijk je wedstrijdgewoontes ook toe te passen op training. Aangeraden is om één keer per week een ‘inname’ training te houden. Vaker dan 1à 2 keer per week is afgeraden!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?