4 hacks om lopen in de regen net dat beetje aangenamer te maken

Zo haal je het meeste uit je regenloopjes.

Lopen wanneer het regent? Sommige lopers verkiezen om even te gaan schuilen onderweg of gewoon binnen te blijven in de eerste plaats. Maar regen kan echter een goede trainingstool zijn: lopen in verschillende weersomstandigheden kan je voorbereiden op onvoorspelbaar weer op wedstrijddag. Net als lopen in sneeuw of koud weer, helpt lopen in de regen je aanpassingsvermogen en je mentale veerkracht te vergroten.

Maar regen is nu eenmaal niet het leukste loopweer. Daarom kunnen volgende tips je helpen om die loopjes toch net dat beetje aangenamer te maken.

  1. Wees zichtbaar

Regen kan je zichtbaarheid voor automobilisten en andere weggebruikers sterk verminderen. Plan je om op de weg te lopen? Kies dan een route uit met weinig verkeer en een goed overzicht op je omgeving. Draag reflecterende elementen, een fluovestje of een hoofdlamp (of nog beter: alle drie), en loop altijd tegen het verkeer in als er geen voet- of fietspad is. Als je de mogelijkheid hebt, plan je training ook liever overdag dan ’s avonds wanneer het donker is. De regen op de weg kan weerkaatsen voor automobilisten, waardoor je zichtbaarheid nog meer afneemt.

*Tip: met de Run Visible-collectie van Brooks Running word je al vanop 180 meter als loper herkend door automobilisten. Hier lees je er meer over. 

  1. Kleed je slim

Een petje met klep is ideaal om de regen uit je ogen te houden. Daarnaast is het bij regenweer aangeraden om laagjes te dragen. Het kan soms moeilijk zijn om de buitentemperatuur in te schatten wanneer je gaat lopen in de regen, maar een ademend regenjasje als buitenlaag en één onderlaag onderaan zijn in onze omstreken meestal voldoende. We denken vaak dat we het kouder zullen hebben als we naar buiten gaan op een regenachtige dag, maar zelfs in de regen zal je al snel warm krijgen.

  1. Voorkom wrijving

Een van ’s lopers grootste vijanden: schuurplekken. Deze kunnen sneller voorkomen na een loopje in de regen, wanneer natte kleding tegen onze huid schuurt. Gebruik een antifrictiecrème of spray (good old vaseline werkt ook) op de lichaamsdelen waar je normaal gevoelig bent aan wrijving of blaren krijgt, zoals je voeten, dijen en onderarmen.

  1. Besteed extra aandacht aan je herstel

Trek je natte kleren meteen na het lopen uit en zorg dat je weer opwarmt om zeker niet onderkoeld te geraken. Als je je niet meteen thuis kan omkleden (bv. als je deelneemt aan een wedstrijd), zorg er dan voor dat je steeds reserverkledij in je auto hebt liggen om je lichaamstemperatuur zo snel mogelijk weer op peil te brengen. Een warme douche of warm bad kan ook deugd doen eens je weer thuis bent.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?