Zwaarste vrouw ooit finisht marathon en bewijst dat iedereen kan lopen

Een nieuw record om op te nemen in het Guinness Book of World Records: met bijna 160 kilogram(!) is Jennifer Smith de zwaarste vrouw ooit om een marathon uit te lopen.
Voordat de Amerikaanse Jennifer Smith besloot om een marathon te lopen, had ze enkel nog maar een wedstrijd van 5 kilometer en een training van maximum 13 kilometer volbracht. Toch hoopte ze om ooit ook de marathonafstand af te vinken. Niet om een goede tijd neer te zetten, wel om de eindstreep te halen. 
Een geschikte marathon vinden was geen evidentie voor Smith. Marathons zonder tijdslimiet zijn namelijk zeldzaam. Toch vond Smith er uiteindelijk eentje, niet ver van haar woonplaats: de vijfde marathon van The Mainly Marathons Heartland Series in Clinton, Iowa. Vooraf liet ze weten dat ze de marathon niet enkel voor zichzelf wou lopen, maar ook voor zij die denken dat nooit te kunnen, en zeker voor zij die beperkt worden door hun lichaamsgewicht. Smith schreef zich in op het moment dat ze 172 kg woog, wat haar de zwaarste vrouw ter wereld zou maken om ooit de 42,195 km te volbrengen. Ze zou daarmee Ragen Chastain opvolgen: Chastain liep in 2017 een marathon uit toen ze 130 kg woog. 
Smith sukkelde al jaren met haar gewicht. In 2013 besloot ze het roer om te gooien en 5 kilometer te wandelen en, nadien ook, te lopen. Ze deed 90 minuten over die eerste 5 kilometer. Haar grootste mijlpaal was toen ze vorig jaar een 5 km binnen het uur finishte. Tijdens haar marathonvoorbereiding verloor ze nog zo’n 15 kg, waardoor ze met 157 kg in juli aan de start van haar marathon stond. Toen ze de eindstreep bereikte, volbracht Smith dus niet enkel haar eerste marathon, maar werd ze ook de zwaarste vrouw die ooit een marathon liep. 
Smith finishte de marathon uiteindelijk in een tijd van 11u50’36”. En alsof dat al geen hele prestatie was, schreef Smith zich onlangs in voor een volgende uitdaging: een ultraloop van 50 km in 2020…

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?