Wanneer je sport, komt er endorfine vrij. Je hebt er wellicht al over gehoord, maar wat is het nu precies? Endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd, verwijst naar bepaalde neurotransmitters die je lichaam aanmaakt en die ervoor zorgen dat je je gelukzalig voelt, alsof je de hele wereld aankan.
Dé activiteit bij uitstek waarbij serotonine vrijkomt, is sporten. Vooral duursporten zoals lopen (en ook fietsen, zwemmen, cardiotraining) zorgen voor een hoge aanmaak van serotonine. Om te genieten van het aangename effect, moet je namelijk minstens 30 à 45 minuten sporten op een comfortabel tempo, waarbij je nog kan praten en je ademhalingscapaciteit voor meer dan 60% gebruikt.
Serotonine ligt aan de basis van het legendarische runners’ high, dat je misschien al eens hebt meegemaakt. Doordat er endorfine vrijkomt tijdens het sporten, voel je minder pijn en vermoeidheid (tot 4 uur na de vrijgave, je lichaam breekt het daarna zelf weer af). Zo kan je het sporten langer volhouden en is het een pak plezanter, wat ideaal is bij een (halve) marathon of een andere lange inspanning.
Het gevoel van welbehagen dat je krijgt door serotonine, kan verslavend werken. Op die manier raken veel lopers ‘verslaafd’ aan hardlopen – maar dan in de goede zin hé. Dit is trouwens geen lichamelijke verslaving. Het is puur psychologisch, want enfdorfines worden vrij snel afgebroken door het lichaam.
Leuk weetje: ook als je verliefd bent, razen de endorfines door je lichaam. En bij een orgasme komt veel endorfine vrij, waardoor je het alsmaar wil blijven doen… 🙂