Zo adem je optimaal tijdens het lopen!

Een goede ademhaling is voor lopers erg belangrijk. Atletiekcoach Peter Kelchtermans vertelt in running.be magazine alles over zuurstofschuld en hoe die af te lossen, en over puffers, neuspleisters en het belang van een goede buikademhaling.

Hoe haal je die adem het best binnen? Via de mond of de neus? Peter Kelchtermans: “Het is geen fabel dat je in de winter beter door de neus ademt dan door de mond. Die koude winterlucht irriteert inderdaad vaak de luchtwegen. Maar zodra je gaat sporten, merk je dat die neusademhaling onvoldoende is en pas je sowieso een combinatie van beide technieken toe. Alleen bij een heel trage duurloop kom je misschien toe met een neusademhaling.”

Neusstrips kunnen wel een meerwaarde betekenen, ook mentaal. Mensen met een lichte verkoudheid kunnen er bijvoorbeeld baat bij hebben dat de neusvleugels wat open blijven staan. Maar het is geen wondermiddel, eerder een hulpmiddel. Net zoals de Powerbreathe (een apparaat om je ademspieren te trainen, red.) je longen helpt trainen. Maar daardoor alleen loop je zeker geen minuten sneller.”

BORST OF BUIK?

Behalve de ademfrequentie is ook de –techniek heel belangrijk. Ideaal adem je via de buik, door het middenrif op en neer te laten gaan. Minder optimaal is de borstademhaling, waarbij de borstspieren de borstkas doen uitzetten. Maar zijn er veel lopers die spontaan eerder een borstademhaling dan een buikademhaling gebruiken? “Absoluut, veel lopers verzuren sneller door een inefficiënte ademhaling. Een oppervlakkige ademhaling transporteert soms de zuurstof niet optimaal naar de spieren. Goed ademhalen kan je gemakkelijk thuis oefenen: ga op de grond liggen en leg je hand op je buik. Als je hand dan beweegt, gebruik je een correcte buikademhaling. Als je eerder een borstademhaling gebruikt, gaat je borstkas op en neer. Tijdens het lopen is het dus ook belangrijk om te letten op het pasritme, zodat je een diepe ademhaling krijgt.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?