Zes tips om te blijven lopen in de winter

Heb jij moeite om je te motiveren nu de donkere en koude dagen weer hun intrede doen? Sport- en bewegingspsycholoog Filip Boen (KU Leuven) geeft enkele tips om in de winterperiode toch je loopschoenen aan te trekken en te bewegen.

DO: Laat je kleding opvallen!
“Voor je veiligheid is het belangrijk om loopkleren te dragen die goed zichtbaar is. Maar leg je loopoutfit ook zichtbaar in je omgeving. Als je van plan bent om ’s avonds te trainen, leg dan ’s morgens je kleren al klaar. Of zet je loopschoenen midden in de gang. Want dan kom je thuis en val je er (bijna) over. Zo creëer je een barrière die je aanmoedigt om te gaan sporten.”

DO: Doe het eens indoor!
“Varieer! De winter is het uitgelezen moment om eens van een andere sport, het liefst ook een uithoudingssport, te proeven. Ga eens naar de fitness. Of trek eens een paar baantjes in het zwembad! Zo ontwikkel je andere spieren en ontlast je je gebruikelijke loopspieren.”

DO: Plan heel concreet!
“Hoe concreter, hoe beter. Vul de vier W’s in: wat ga je doen, waar, wanneer en met wie? In de winter lokt de zon je niet naar buiten. Dus de kans is klein dat je spontaan zin krijgt om te gaan lopen. Plaats daarom je trainingsvoornemens ergens duidelijk zichtbaar in huis, bijvoorbeeld op de koelkast. Zo wordt het moeilijk om ze aan de kant te schuiven.”

DON’T: Ga niet in de zetel liggen!
“Ben je uitgeput als je thuiskomt van je kantoorjob? Dan lonkt de luie zetel. Maar lopers weten dat die fysieke vermoeidheid vooral mentaal is. Terwijl je beweegt komen er endorfines vrij. Eens aan het sporten, verdwijnt de vermoeidheid. Achteraf voel je je fris in je hoofd en heb je weer meer energie.”

DON’T: Probeer niet te pieken!
“Leg niet te veel druk op jezelf om je prestaties te verbeteren, en focus niet op tijden. Het koude weer bevordert niet altijd je loopprestaties. Bovendien kan je bij hevige sneeuw je trainingen toch niet normaal uitvoeren. Sporten hou je langer vol, als je een doel voor ogen hebt. Plan daarom een doel in het voorjaar en probeer ernaartoe te bouwen.”

DON’T: Doe niet alles alleen!
“In de winter is sociale steun nog belangrijker dan in de zomer. Spreek daarom met anderen af om te gaan lopen. Eens je met vrienden aan het sporten en babbelen bent, vergeet je dat het koud is. Bovendien kan je er maar moeilijk onder uit, als je een afspraak hebt.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?