(W)ondergoed

Dure loopschoenen, comfortabele sokken, strakke tight en een flashy looptruitje. Een volledige outfit zou je denken, maar lopers vergeten nog al te vaak technisch ondergoed. Terwijl het net een onmisbare schakel is in de kledingketting!

“Technisch ondergoed, is dat nu echt nodig?” vragen heel wat lopers zich af. Voor Eddy D?Hondt van Runners Service Lab is het antwoord klaar en duidelijk. “Een katoenen onderbroek onder je tight doorbreekt je hele technische ketting. Technisch ondergoed is dus heel belangrijk, vooral in de winter. Voor in de zomer heb je tegenwoordig shorts waarin het ondergoed verwerkt zit, maar als je een tight of pant draagt, is de combinatie met functioneel ondergoed eigenlijk een must.”

En toch hecht de gemiddelde loper nog maar weinig belang aan ondergoed. “Wie eens van de kwaliteit geproefd heeft, merkt het verschil duidelijk en komt er ook steevast voor terug. Fietsers en skiërs bijvoorbeeld zijn veel meer dan lopers bezig met thermisch ondergoed. Ergens is dat logisch en ook noodzakelijk, omdat de weersomstandigheden voor hen natuurlijk extremer zijn.”

Het drielagensysteem herbekeken

In het drielagensysteem is ondergoed de laag die het dichtst bij de huid aansluit, een comfortlaag die het vocht snel van het lichaam wegneemt en je droog houdt. Het ondergoed geeft het vocht door aan de tweede laag, die isoleert en je dus warm houdt. De derde laag functioneert als water- en windbescherming.

Volgens Eddy is door de opmars van de technische stoffen het drielagensysteem niet echt meer van toepassing, zeker in ons relatief milde klimaat. “Op een niet al te koude winterdag kan je het perfect met twee lagen stellen. Je produceert toch al veel warmte en met drie lagen begin je al snel te zweten.”

“De verschillende kledinglagen zijn ook naar elkaar toegegroeid en hebben elkaars functies overgenomen, waardoor er heel wat kledijcombinaties mogelijk zijn. Het ondergoed van nu ziet er ook minder uit als ondergoed. Vroeger waren de ondershirts onderaan niet eens afgewerkt, ze waren echt bedoeld om in je broek te steken waar niemand ze zag. Nu zijn het eigenlijk volwaardige T-shirts geworden, die een functie hebben als basislaag.”

“Daarnaast zijn er ook de zogenaamde softshells, kledingstukken die je over de basislaag draagt. Ze zijn eigenlijk een combinatie van de midden- en de buitenlaag. Ze stoten water af, zijn voldoende winddicht en ademen extreem. In de toekomst gaan we meer en meer voor een combinatie ondergoed-softshell. De dikke mid-layers, die de niet-winddichte fleecelaag vormen, worden zo overbodig.”

Lees het volledige artikel en bekijk onze producttest in het januarinummer van running.be magazine, nu in de winkel!

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?