Wereldrecordhouder zonder het te weten

Ron van Megen, mede-auteur van Het Geheim van Hardlopen, deed eind 2015 mee aan de Great Ethiopian Run. Hij zag dat Haile Gebrselassie zijn afscheidswedstrijd op blote voeten afwerkte.

Haile Gebrselassie is voorzitter van de wedstrijdorganisatie van de Great Ethiopian Run en dankzij zijn succesvolle sportieve en maatschappelijke carrière een vooraanstaand Ethiopiër. Naast twee olympische titels staan er bijvoorbeeld ook negen wereldtitels (vijf op de 10.000m) op zijn naam en verbeterde hij 27 keer een wereldrecord.

Ron mocht deze goedlachse en heel toegankelijke kerel ontmoeten in zijn werkkamer op kantoor. Dat leverde een leuk gesprek op over ‘Hailes Geheim van Hardlopen’. Meer informatie over de reis is trouwens hier te vinden.

Zakenman

Gebrselassie is ondertussen ook een geslaagd zakenman. In het vorige artikel over deze reis beschreven we hoe zijn carrière ontwikkeld is ‘from athletics to the boardroom’. Die boardroom is gevestigd op de 7e etage van het naar zijn echtgenote genoemde kantoorgebouw, de Alem building. In zijn werkkamer staat ook een grote familiefoto. Haile is een echte familieman. Dat blijkt voorts ook uit de naamgeving van het immense concern waaraan hij leiding geeft: Haile & Alem International. Maar hij heeft ook oog voor anderen. Toen we naar hem onderweg waren, werden we bijvoorbeeld per sms gewaarschuwd dat het nodig was om de afspraak een halfuur te verlaten. Haile moest eerst live op de radio voor een interview.

Het Orange Lion Guesthouse, waar Ron in Addis Abeba verbleef, ligt bij het huis van Haile en tegenover een bos. Haile traint er elke ochtend voordat hij naar kantoor gaat. ’s Middags doet hij regelmatig aan fitness. De Ethiopiër zei tegen Ron goed in vorm te zijn, maar ervaart dat het moeilijk is om topsport te combineren met een werkend bestaan. Haile staat daardoor naar eigen zeggen 3 kilogram te zwaar. Het wedstrijdgewicht van de 1,65 m lange topatleet is 56 kg. Dit en zijn blessuregevoeligheid zorgden ervoor dat hij met de 15e Great Ethiopian Run een punt achter zijn loopcarrière zette.

De pr’s van Haile

We kwamen langzamerhand bij de pr’s van Haile. Als je naar het overzicht van de op 18 april 1978 geboren Haile Gebrselassie kijkt, valt meteen op dat de pr’s in de eerste helft van zijn carrière op de baan zijn gelopen. In de tweede helft van zijn carrière heeft Haile zich meer op de wegatletiek gericht.

Op basis van Het Geheim van Hardlopen weten we dat een VO2 max van 88 mg O2/kg/min als de maximale waarde voor het menselijk vermogen beschouwd kan worden. Op alle afstanden zat Haile daar vlakbij. Hij excelleerde op de 10.000 m baan en op de marathon. Zijn wereldrecord in Hengelo, gelopen op de 10.000 m baan, lag er met 88,3 iets boven. Dit kunnen we verklaren omdat hazen Haile een tijdlang uit de wind konden houden. Uit Het Geheim van Hardlopen weten we dat de eigenwind (de wind door je loopsnelheid), ook als het verder windstil weer is, een kleine maar niet onbelangrijke factor is als je een record wil lopen.

Als we de pr’s in een grafiek uitzetten, zien we dat dat de macht in de befaamde formule van Peter Riegel onder de 0,07 ligt. Haile is dus niet alleen een uitzonderlijk goede allround midden- en langeafstandloper. Hij beschikt ook over een geweldig uithoudingsvermogen!

Gebrselassie domineerde in de jaren negentig de 5 en de 10 kilometer. Daar kwam verandering in toen zijn landgenoot Kenenisa Bekele in 2003 op de wereldkampioenschappen in Parijs goud won op de 10.000 en brons op de 5.000 m. De vier jaar jongere Bekele stelde het wereldrecord van Haile op de 10.000 m baan scherper en manifesteerde zich steeds nadrukkelijker. Het gevolg was dat Gebrselassie sinds 2004 zijn heil zocht op de marathon en Bekele op de baan de alleenheerser op de vijf en tien kilometer werd.

Bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking startten beiden tegen de zin van de Ethiopische atletiekfederatie op de 10.000 m. Haile zag de marathon niet zitten vanwege de temperatuur en de luchtverontreiniging in die stad. Bekele won goud in 27:01.17. De toen 35-jarige Haile viel buiten de prijzen. In een tijd van 27:06,68 werd hij zesde op de 10.000 m. Gezien de omstandigheden had Haile toch heel goed gepresteerd. En dat hij in vorm was, bewees hij later dat jaar door in Berlijn zijn wereldrecord op de marathon scherper te stellen op 2:03:59!

Haile vertelde aan Ron dat hij met heel veel plezier terugkijkt naar de vele wedstrijden en records die hij in Nederland gelopen heeft . Nederlanders hebben een speciale plaats in zijn hart. Het is ook goed om zien dat zijn VO2 max-waarden geen verdenking van doping geven. Over doping in de atletiek is dezer dagen veel te doen. Rusland en Kenia halen dagelijks het nieuws.

Haile als masteratleet

Masters is binnen de atletiek de benaming voor atleten vanaf 35 jaar. Over het algemeen wijzen de statistieken erop dat tussen het 30e en 35e levensjaar een neergang in de prestaties begint. De Internationale Atletiek Federatie (IAAF) kent daarom wereldrecords toe in 5-jaarsklassen. De M40 is bijvoorbeeld de jaarklasse voor mannen van 40 tot en met 44 jaar.

Haile zette zijn wereldrecord op de 10.000 m baan neer op z’n 25e en zijn tweede (en laatste) wereldrecord op de marathon op z’n 35e. De nu 42-jarige looplegende vindt het mooi geweest en maakte een einde aan zijn carrière. Maar wat als Haile gewoon zou doorgaan als wedstrijdatleet? Aan de hand van bijgaande grafieken en tabellen liet Ron aan Haile zien hoe de prestaties van een ouder wordende Haile kunnen ontwikkelen. Dat is gedaan op basis van de formules uit Het Geheim van Hardlopen en de wereldrecords van Haile op de 10.000 m (als 25-jarige) en de marathon (als 35-jarige) als vertrekpunt.

En dan is de conclusie duidelijk. Als Haile doorgaat, kan hij in elke 5-jaarsklasse de wereldrecords op de 10.000 m en marathon scherper stellen. De ogen van Haile begonnen meteen te glinsteren. Hij zei niet te weten dat hij deze wereldrecords in de jongste mastersklasse in zijn bezit heeft. Oudere Ethiopiërs doen nauwelijks aan wedstrijdatletiek. Dat is meer voor jongeren weggelegd. Hardop denkend opperde Haile enthousiast het idee om in de zomer van 2016 naar Nederland te gaan en dan in Hengelo het wereldrecord M40 op de 10.000 m baan scherper te gaan stellen.NK Masters atletiek 2016 in Amersfoort

Op 11 en 12 juni 2016 organiseert atletiekvereniging Altis de Nederlandse Kampioenschappen atletiek voor Masters. Benieuwd of Haile daar effectief naartoe zal komen. Ron heeft hem alvast uitgenodigd.

Als afsluiting van de ontmoeting gaf Haile aan de Engelstalige editie van Het Geheim van Hardlopen als eerste te willen ontvangen. Naar verwachting verschijnt The Secret of Running in het voorjaar van 2017.

Je kan het effect van alle aspecten je eigen tijden berekenen met onze calculator op www.hetgeheimvanhardlopen.be. Daar kan je ook het boek bestellen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?