Welke middeltjes tegen een kater zijn wetenschappelijk bewezen?

Last gehad van een kater tijdens de voorbije feestdagen? Dan ken je vast een resem huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om de pijn te verzachten. Maar welke zijn doeltreffend en welke complete nonsens?

Het antwoord is ontnuchterend (en laat dat nu net de bedoeling zijn): geen enkel middel helpt tegen een kater! Tot die conclusie komt Dr. Emmert Roberts, klinisch onderzoeker aan King’s College London en verbonden aan het Britse National Addiction Centre.

Roberts en zijn collega’s analyseerden 21 eerdere studies over middeltjes die zouden helpen tegen een kater en stelden vast dat er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs is dat die zogenaamde ‘katerbehandelingen’ werken.

Van kruidnagelextract, rode ginseng, Koreaans perensap, cactusvijg en artisjokextract, … tot klassieke pijnstillers als paracetamol en aspirine … Hoewel sommige onderzoeken verbeteringen in katersymptomen lieten zien, is er volgens Roberts geen afdoende wetenschappelijk bewijs geleverd.

Er is nood aan een meer gestandaardiseerd onderzoek waarbij rekening gehouden wordt met de aard en het tijdstip van de alcoholinname, de aard van de alcoholische dranken, of de alcoholconsumptie al dan niet gepaard gaat met voedselinname en last but not least het geslacht van de testpersonen. In de 21 geanalyseerde studies bleek het vooral om mannen te gaan.

“Ons onderzoek heeft aangetoond dat het bewijs over katerremedies van zeer lage kwaliteit is en dat er behoefte is aan een meer rigoureuze beoordeling”, zegt Dr. Roberts in het academische tijdschrft Addiction, waarin zijn onderzoek uitgebreid belicht wordt. “Voorlopig is de zekerste manier om katersymptomen te voorkomen zich te onthouden van alcohol of met mate te drinken.” 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?