Wat willen al die termen op je sporthorloge zeggen?

Een gps-sporthorloge is een geweldig hulpmiddel tijdens je trainingen, al krijg je soms te maken met termen die je niet helemaal begrijpt. Kwestie van nog meer uit je sporthorloge te halen, stellen wij een verklarend woordenboek op.

Voor dit woordenboek baseren we ons op Polar Flow en de Polar M400, het sporthorloge waarmee enkele collega’s zich voorbereiden op de marathon van Porto (6 november). Enkele begrippen op een rij waarvan je misschien niet weet wat ze willen zeggen of waarvan je zelfs niet wist dat ze bestaan.

Running Index: In de M400 is de Running Index gebaseerd op de gegevens van de hartslag en de snelheden die tijdens de looptraining zijn gemeten. Hij geeft informatie over je prestatieniveau, zowel over de aerobe conditie als de loopefficiëntie.

Hfmax: De maximale hartslag. Dit is het hoogste aantal hartslagen per minuut (hsm) tijdens fysieke inspanning. HFmax is individueel en kan afnemen naarmate je ouder wordt. Het is de individuele referentiewaarde voor je trainingsintensiteit en wordt gebruikt voor het berekenen van de standaardhartslagzones en voor veel functies van Polar Smart Coaching.

Pasfrequentie: Het aantal stappen dat je per minuut zet, gedeeld door twee. Doordat je jouw pasfrequentie in de gaten kunt houden, kun je efficiënter lopen en voorkom je blessures. Een lage pasfrequentie zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat je te grote passen zet, waardoor je onnodig veel inspanning moet leveren. Daarover kan je hier meer lezen.

Terug naar start: Wijst je de kortst mogelijke weg en toont de afstand naar je startpunt. Je kunt nu interessantere routes zoeken en ze veilig uitproberen, want je weet dat je slechts een knop hoeft in te drukken om de richting naar je startpunt te zien. Meer uitleg over deze functie vind je hier.

Trainingsbelasting: Laat je zien hoe sterk je training van invloed is op je lichaam en helpt je de trainingsbelasting tijdens verschillende sessies met elkaar te vergelijken. Bekijk je trainingsbelasting regelmatig om je persoonlijke grenzen te herkennen en pas de intensiteit en duur van trainingen aan.

Herstelstatus: Laat zien hoelang je moet herstellen voordat je aan de volgende trainingssessie begint.

Fitness Test: Een vijf minuten durende conditietest die in rust je aerobe conditie meet op basis van je hartslag, hartslagvariabiliteit en je achtergrondinformatie. Herhaal de test regelmatig om te zien welke vooruitgang je boekt.

Trainingseffect: Geeft direct na de training motiverende feedback en vertelt wat het effect is van je trainingssessie.

Slimme calorieën: Laat je exact weten hoeveel calorieën je tijdens een trainingssessie hebt verbrand op basis van je gewicht, lengte, leeftijd, geslacht, je persoonlijke maximale hartslag (HRmax) en hoe hard je traint.

Activity Guide: Laat zien hoe actief je op een dag bent geweest en geeft praktische tips om je activiteitsdoel voor die dag te behalen.

Activity Benefit: Geeft feedback over je dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse activiteiten en laat zien hoe je actieve keuzes bijdragen aan je gezondheid.

In samenwerking met Polar

Klik hier voor meer info over Polar

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?