Wat is ‘Het Geheim van Hardlopen’?

Altijd al willen weten hoe je sneller kan lopen? De auteurs van het boek 'Het Geheim van Hardlopen' lichten vanaf nu geregeld een tipje van de sluier in de trainingsrubriek op running.be!

Sinds enkele jaren komen wedstrijdlopers makkelijk hun ‘netto’ tijd te weten, dankzij een chip aan de schoenveters of startnummer. Daarvoor was een correctie voor het tijdverlies in het startvak, dat bij massale evenementen makkelijk in de minuten kan lopen, niet mogelijk.

De volgende stap die we nu kunnen maken is het berekenen van de ‘schone’ tijd. Dit is de tijd na correctie voor de invloed van de omstandigheden van het parcours en het weer.

Iedere loper weet dat je tijd kan tegenvallen als de omstandigheden niet ideaal zijn. Zo loop je duidelijk langzamer als er heuvels in het parcours zitten of als het hard waait of als het te warm of te koud is. Maar hoeveel scheelt dat nu precies en hoe kun je daarvoor corrigeren en je ‘schone’ tijd berekenen?

Deze vragen worden beantwoord in Het Geheim van Hardlopen, een boek geschreven door emeritus hoogleraar Hans van Dijk en Ron van Megen, beiden Delfts ingenieur. In 61 hoofdstukjes leggen Hans en Ron op populaire wijze de invloed van alle factoren uit die bepalen hoe hard je loopt. Ook wordt er ruimschoots aandacht besteed aan het plezier dat zij beleven aan het lopen. De lezer kan zijn eigen prestaties voorspellen en achteraf zijn ‘schone’ tijd uitrekenen met de calculator op de website van het boek, www.hetGeheimvanHardlopen.be.

Wist je bijvoorbeeld dat:
1. Je tijdverlies 0,71% bedraagt voor iedere 100 meter hoogteverschil in het parcours?
2. Het parcours van de Boston Marathon 3 minuten voordeel oplevert doordat de finish 140 meter lager ligt dan de start?
3. Bij windkracht 5 wereldtoppers 1,5 minuut verliezen op de marathon?
4. Het lopen in een groepje of achter hazen op de marathon 4,5 minuut voordeel oplevert?
5. Het parcours van de Boston Marathon 10 minuten voordeel kan opleveren als de wind in de rug blaast met windkracht 4?
6. De ideale temperatuur bij de marathon 8 graden Celsius bedraagt?
7. Je bij een temperatuur van 25 graden Celsius over een marathon 13% tijd verliest?

Deze feiten, de uitleg en achtergronden en nog veel meer vind je in het boek. Vanaf nu zullen de auteurs op running.be geregeld de invloed van een ander aspect op je tijd verklaren.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?