Wat is fysiek en mentaal nodig voor een ultraloop?

Heb jij ook al eens 59 uur, 53 minuten en 33 seconden aan één stuk gelopen? Of vijf ronden van 32 km over bergachtig en onherbergzaam terrein? Karel Sabbe deed het half maart in de mythische Barkley Marathons. Vroegen wij ons spontaan af: wat doet zo’n ultraloop met een mens? Wat is ervoor nodig om het te kunnen? En valt het überhaupt aan te raden? Wij polsten bij Kevin De Pauw, professor bewegingswetenschappen aan de VUB, en Karel Sabbe zelf.

Ultralopen leeft na de prestatie van Karel Sabbe in de Barkley Marathons. De sport wordt almaar populairder. Dat blijkt ook uit een recent onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel, waarbij een onderzoeksteam voor, tijdens en na de Legends Backyard Ultra in Kasterlee fysiologische en cognitieve data bij twaalf ultralopers verzamelde. Professor Kevin De Pauw, die de leiding over het onderzoek heeft, nam eind juni zelf deel aan een ultraloop, Another One Bites the Dust in Bierbeek. “Voor mij is dit vooral interessant als bewegingswetenschapper: hoever kan je de limiet van een mens verleggen?”, aldus De Pauw. “Dat is ook één van de vragen waar we met ons onderzoek een antwoord op willen vinden.”

Het onderzoek van de VUB bestaat uit vier delen: een medisch luik; een deel rond microbioom (stoelgang), nutritie en glucose; een deel fysieke en mentale vermoeidheid bij ultralopers (waaraan slaap, microslaap en blessures gelinkt worden) en een deel over de prestatie zelf en de cognitieve functies. Bij het ter perse gaan van dit artikel waren de definitieve resultaten nog niet bekend, maar professor De Pauw kon wel al een aantal voorlopige conclusies voorleggen. In het julinummer van RunningBE magazine bespreken we deze uitgebreid met De Pauw en Karel Sabbe zelf.

Het mentale aspect komt alvast uitgebreid aan bod. Een van de stellingen uit het onderzoek is dan ook dat “Ultralopen een mentaal spelletje is”. 

De Pauw: “Je hebt een bepaalde lijn en als je daarover gaat, is het voorbij. Als ultralopers voelen dat het mentaal niet meer gaat, focussen ze zich op het fysieke. Als het fysiek niet meer gaat, focussen ze zich op iets anders. Zo duwen ze die lijn zover mogelijk weg. Hun mentale weerbaarheid is echt straf.”

Sabbe: “Het fysieke is belangrijk, maar het mentale luik is dat nog veel meer. Ik hoef niet te liegen: mijn genetische aanleg voor ultralopen is er. Maar mijn grootste kwaliteit is mijn mentale kracht. Wat er ook op mijn pad komt, het maakt mij niet uit. Ik ga gewoon door tot het einde. Ik ben automatisch geneigd om extreme uitdagingen op te zoeken, omdat het mentale aspect dan meer doorweegt dan de fysieke voorbereiding.”

Haal RunningBE magazine in huis en lees het volledige interview met Kevin De Pauw en Karel Sabbe. RunningBE is verkrijgbaar in de winkel, online of digitiaal via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?