Wat is een ‘goede’ tijd op de halve marathon?

Eerst en vooral: er is natuurlijk niet zoiets als een ‘goede’ tijd op de halve marathon, tenzij je misschien een professioneel atleet bent. Voor recreatieve lopers is elke wedstrijd een persoonlijke prestatie en heeft elke loper persoonlijke redenen die hem/haar naar de startlijn brengen. Toch zijn velen benieuwd naar het antwoord op de vraag: wat is een goede halvemarathontijd?

Het is natuurlijk niet zo vreemd om graag enkele richtlijnen te hebben als je binnenkort je eerste halve marathon loopt of voor een nieuw PR wil gaan. Een doel vooropstellen kan je gemotiveerd houden. Om een algemeen beeld te krijgen van de finishtijden op de 21,1 km deden we een beroep op de data verzameld door RunRepeat, dat liefst 107,9 miljoen resultaten analyseerde van meer dan 70.000 evenementen en dit in zo’n 200 landen over een periode van 32 jaar.

Uit het rapport blijkt dat Rusland bovenaan de lijst staat van landen met de gemiddeld snelste halvemarathontijd (1:45:11), gevolgd door België en Spanje. Belgen zouden de halve marathon gemiddeld in 1:48:01 finishen. Dat gemiddelde komt ongeveer overeen met een tempo van 5’07”/km.

Topatleten vs. recreatieve lopers

De snelste officiële halve marathon ooit gelopen staat op naam van Jacob Kiplimo, die in 2021 een waanzinnige tijd van 57:31 liet optekenen tijdens de halve marathon in Lissabon. Ook bij de vrouwen staat het wereldrecord sinds 2021 op de tabellen. Letesenbet Gidey liep – meteen bij haar debuut op de halve marathon – 1:02:52 in de straten van Valencia.

Uit het rapport van RunRepeat, dat een beter beeld geeft van de recreatieve lopers, blijkt dat het gemiddelde tempo van mannelijke lopers op de halve marathon 5:40/km bedraagt, en 6:22/km bij vrouwen. Deze cijfers hebben betrekking tot de 200 naties die bij de studie betrokken waren. Specifiek voor België zien we dat mannelijke lopers hun halve marathon gemiddeld finishen in 1u43′ (gemiddelde snelheid van 4:54/km) en vrouwelijke lopers in 1u56′ (gemiddelde snelheid van 5:31/km).

Welke factoren kunnen je finishtijd beïnvloeden?

Net als bij andere afstanden zijn er verschillende factoren om mee rekening te houden bij je finishtijd. De drie belangrijkste factoren zijn leeftijd, geslacht en conditie.

Als het op leeftijd aankomt, suggereert onderzoek dat de meeste lopers hun piek van aerobe prestaties bereiken tussen de leeftijd van 25 en 35 jaar. Prestaties op de halve marathon gaan na deze piekjaren achteruit. De grootste oorzaak hiervan is leeftijdsgebonden sacropenie (verlies van spiermassa), die de kracht en metabolische capaciteit vermindert. Het goede nieuws is dat deze achteruitgang erg gradueel gebeurt en dat vele master-atleten kunnen blijven trainen en deelnemen aan wedstrijden gedurende hun leven.

Als het aankomt op geslacht zien we dat mannelijke lopers gemiddeld sneller zijn dan vrouwen. Dit komt o.m. doordat mannen meer vetvrije massa hebben en over meer snelle spiervezels beschikken.

Tot slot speelt natuurlijk ook je fitnessniveau een cruciale factor in het bepalen van je halvemarathonthijd. Hoe fitter je bent, hoe sneller je zal kunnen lopen.

*Tip 1: zie je die 21,1 km zitten en vraag je hoeveel tijd je moet rekenen om ervoor te trainen? Trainingsschema’s verschillen, maar de meeste halvemarathonschema’s rekenen zo’n 10 à 12 weken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?