De natuur in: waarom elke loper gebaat is bij traillopen

Iedere loper is gebaat bij traillopen, óók als je nadien op de verharde weg loopt. Deze 4 redenen overtuigen je om vaker de natuur in te trekken.
Wanneer je offroad loopt, varieert in ondergrond en vaker onverharde paden opzoekt, kan je genieten van heel wat voordelen: van een kleinere impact op je gewrichten tot een verbeterde stabiliteit. Zelfs met enkele kortere loopsessies op zacht terrein zal je al een prestatieverbetering merken – ook als je nadien op de verharde weg loopt. Nog niet overtuigd om de natuur te verkennen op je loopschoenen? Dan zetten we volgende voordelen graag in de kijker om jou te motiveren voor een trailloop:
1. Betere techniek 
Lopen op oneffen terrein helpt je een betere looptechniek te ontwikkelen en een goede loophouding langer aan te houden op lastige momenten. Tijdens het traillopen moet je je voeten hoger heffen en je voet mooi laten neerkomen om stenen, boomwortels en andere natuurobstakels te trotseren. Het ruwere terrein verbetert ook de knie-aanwending en heupbeweging doordat je je voet hoger moet heffen en het achterste deel van je voet langer de grond raakt. De verbeterde techniek die je zo ontwikkelt zal zich ook manifesteren als je op de weg loopt. Met traillopen krijg je een betere balans, coördinatie en beweeglijkheid.
2. Efficiëntere krachtopbouw
Offroad lopen is ook een goede manier om de spierkracht van je benen te verbeteren en zowel het hart- als het ademhalingssysteem te stimuleren. De meeste trails zijn heuvelachtig of hebben veel bochtjes. Deze variatie in terrein en hoogteverschillen hebben een grotere impact op de spieren – voornamelijk op de quadriceps, kuiten en kleinere stabiliteitsspieren in je benen – en creëren een training die gelijkaardig is aan een intervalsessie, met het verschil dat je tijdens het traillopen niet hoeft te versnellen. Omdat je op deze manier ook je longcapactiteit vergroot, geniet je nadien ook van deze voordelen als je loopt op de weg: je kan een sneller tempo ontwikkelen aan een lagere hartslag.
3. Kleiner blessurerisico 
Het verbeteren van je evenwicht en voorkomen van blessures is belangrijk voor elk type loper. Lopen is een repetitieve beweging en spreekt een beperkte reeks spieren aan. Bij traillopen gebruik je meerdere spieren en win je aan stabiliteit in de enkel, knieën en heupen. Een rustig trailloopje (ook op grassig terein) kan het blessurerisico van de gewrichten, ligamenten en bindweefsel verkleinen. Je lichaam absorbeert de impact beter en op een natuurlijkere manier, waardoor je enkels, knieën, heupen en rug minder belast worden.
4. Meer mentale rust 
Traillopen vraagt de nodige aandacht en focus op het lopen zelf. Heel wat lopers appreciëren het alleen zijn en de rust van het lopen, maar lopen op de weg kan snel eentonig worden, waardoor je je niet meer focust op het lopen zelf en je gedachten sneller afdwalen naar je to-dolijst. Traillopen verplicht je om in het moment te blijven, elke stap te visualiseren, het juiste tempo te kiezen en bewust te worden van je omgeving. Als je je laat afleiden door de waan van de dag, riskeer je om te vallen, het pad kwijt te geraken of een enkel om te slaan. Meer nog: het grootste voordeel en de grote charme van het traillopen is de heilzame kracht van het buiten zijn in de frisse lucht en – hoe cliché het ook klinkt – één te zijn met de natuur. De natuur heeft namelijk haar eigen methodes om depressies tegen te gaan en de mentale gezondheid te boosten dan … meer dan dat een loopband of drukke weg dat kan.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?