Wanneer ben je klaar voor een marathon?

Kriebelt het om eindelijk die marathon van je bucketlist te schrappen, maar twijfel je of je eigenlijk wel klaar bent om de uitdaging aan te gaan? In het nieuwste RunningBE magazine schijnen sportwetenschapper prof. dr. Jan Boone (UGent) en Energy Lab-coach Aron Verhaeghe hun licht over de cruciale vraag: ‘Wanneer ben ik klaar voor een marathon?’

Met onder meer de Brussels Airport Marathon, de Athora Great Bruges Marathon en de Antwerp Marathon ligt er dit loopnajaar weer heel wat moois in het verschiet. De mythische marathonafstand spreekt bij veel lopers tot de verbeelding, maar hoe en wanneer weet je of je daar daadwerkelijk klaar voor bent? Welke stappen moet je zetten om je eerste marathon tot een goed einde te brengen? En waarmee moet je in je voorbereiding zeker rekening houden? Energy Lab-coach Aron Verhaeghe en sportwetenschapper prof. dr. Jan Boone helpen je om een verstandige beslissing te nemen en de knoop – nu van je marathondroom een concreet doel maken of (nog) niet – door te hakken.

Uiteraard begint alles bij je basis. “Tijdens een screening bij Energy Lab gaan we eerst je loopervaring na”, steekt Verhaeghe van wal. “Idealiter heb je wanneer jouw specifieke marathonvoorbereiding van ongeveer 12 tot 16 weken van start gaat al afstanden als een 10 miles tot een halve marathon in de benen. In het beste scenario heb je dat trainingsvolume stelselmatig opgebouwd en loop je meerdere keren per week. Lopen is nu eenmaal een impactsport die een hoge belastbaarheid vergt. Continuïteit in de opbouw van je trainingsvolume is daarom een belangrijke parameter. Net als blessuregevoeligheid. Als je standaard om de twee maanden een pauze moet inlassen door een blessure gaan de alarmbelletjes rinkelen.”

Een gelijkaardige insteek zien we in het sportlabo van prof. dr. Jan Boone. “Voor iemand die het gewend is om een drietal keer per week te lopen, met langste afstanden tussen 10 en 14 km, is het allicht haalbaar om vanaf nu (mei) gedurende een periode van drie tot vier maanden verantwoord op te bouwen richting een najaarsmarathon.”

(…)

Meer lezen over hoe je slim aan de start staat van je eerste marathon(voorbereiding) en op welke criteria je moet letten om aan je marathonuitdaging te beginnen? Haal dan RunningBE magazine in huis. RunningBE is verkrijgbaar in de dagbladhandel, Standaard Boekhandel en supermarkt. Lees een artikel of het hele nummer digitaal via Blendle of bestel het magazine online via de webshop.

EXTRA!
Je vindt er ook een 16 wekenschema in terug, waarbij de coaches van Energy Lab jou begeleiding naar een najaarsmarathon. Ready? Set? Go!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?