Wandelen is populairste sport in België, lopen op 2

Wandelen blijft de populairste sport in ons land. Dat blijkt uit een enquête van beursorganisator FISA. Een inspanningsfysioloog legt uit waarom.

Liefst 34 procent van de Belgen wandelt regelmatig. Op een gedeelde tweede plaats staan joggen en fietsen (beide 15%). Dat zijn de resultaten van een enquête van beursorganisator FISA bij 1000 meerderjarige landgenoten.

Het Nieuws op VTM besteedde onlangs aandacht aan die cijfers met een reportage waarin het inspanningsfysioloog Bert Op ’t Eijnde (UHasselt) aan het woord liet. Die haalde enkele voordelen van wandelen aan: “Jong en oud kan wandelen met een miniem blessurerisico. Ook het calorieverbruik ligt hoger dan de meeste mensen denken. Wie stevig doorwandelt (6 km/u), verbrandt 450 kcal. Dat komt in de buurt van lopen, waarbij je 650 kcal verbrandt.” De inspanningsfysioloog benadrukte nog een troef van de wandelsport: “Lopen is intensiever dan wandelen. Daarbij verbrand je vooral koolhydraten, terwijl je bij wandelen direct vetten verbrandt.”

Heel wat loopevenementen zetten dit jaar trouwens ook de deur open voor wandelaars. Zo maakt elke Urban Trail (check hier de volledige kalender) een aantal plaatsen vrij voor wandelaars. De Great Breweries Marathon (18 juni) en Abdijentocht (25 mei) lieten vorig jaar al wandelaars toe, nieuwkomer Great Bruges Marathon (15 oktober) doet dit jaar hetzelfde. En zeker ook een aanrader: dankzij de Decathlon Crêtes de Spa (12 maart) kan je dit jaar ook wandelen in de prachtige Ardennen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?