Hoe komt het dat ik geen honger heb net na het lopen?

Veel sporters hebben na een stevige trainingssesie minder trek. Best verrassend gezien je toch heel wat kilocalorieën verbrand hebt. Hoe komt dat en wat is de rol van het 'inspanningsmetabolisme' bij gewichtsverlies?

Wetenschappers wijzen op de rol van twee hormonen om die mindere eetlust te verklaren. Inspanningen onderdrukken namelijk het hormoon ghreline en stimuleren het hormoon peptide YY. Ghreline is het hormoon dat je honger opwekt, terwijl peptide YY je verzadingsgevoel regelt. Tijdens je training neemt ghreline (en dus je eetlust) af. Peptide YY (en dus je verzadigingsgevoel) neemt daarentegen toe. Die combinatie verklaart dan ook je mindere trek na een loopsessie.

Dr. David Stensel, verbonden aan de Loughborough University, doet al jarenlang onderzoek naar inspanningsmetabolisme en stelt dat duurtrainingen, zoals afstandslopen, je hongergevoel meer onderdrukken dan inspanningen aan hoge intensinsiteit, zoals intervaltrainingen. “Na je loopsessie bereikt het hormoon ghreline vrij snel opnieuw het normale niveau. Hormoonspiegels van het peptide YY-hormoon, daarentegen, stabiliseren zich pas na 2 tot 3 uren“, verduidelijkt Stensel.

Het effect op gewichtsverlies

Die hormoonwerking is ook nuttig in verband met gewichtsverlies, wat Stensel ook aantoonde in één van zijn studies. Deelnemers aan zijn onderzoek werden in twee groepen verdeeld: één groep deed niet aan sport, maar beperkte het aantal opgenomen kilocalorieën. De andere groep volgde geen dieet, maar deed dan wel weer fysieke inspanningen.

Wat bleek? Bij de dieetgroep werden hoge niveaus ghreline en lage niveaus peptide YY vastgesteld, waardoor de leden van deze groep constant honger hadden. Bij de proefpersonen van de tweede groep (zij die wel bewogen) werd een omgekeerd verband vastgesteld. Zij hadden een groter verzadigingsgevoel en minder honger. Bovendien stelde Stensel vast dat zij die bewogen, niet meer aten dan op rustdagen. Op die manier creëerden zij een negatieve energiebalans en verloren ze gewicht.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?