Waarom je dezer dagen meer lopers dan gewoonlijk tegenkomt

Kom je op je vaste looproutes schijnbaar meer lopers tegen dan normaal? Schijn bedriegt in dit geval niet.

Nieuwjaar is traditioneel het moment om met goede voornemens op de proppen te komen, maar de zomervakantie is dat blijkbaar ook. Zodra we terugkomen van een vakantie aan een of andere zuiderse zonbestemming, nemen we ons voor om beter/gezonder te gaan leven. Hoe komt dat?

Tijdens de vakantie kom je haast automatisch in een ‘gezondere routine’ terecht. Veel mensen beginnen dan opnieuw te sporten. Socioloog Ignace Glorieux legt uit in Het Laatste Nieuws: “In die nieuwe gewoontes vinden we rust, die we ook na de vakantie willen behouden. Het einde van een vakantie is voor een goed voornemen net dezelfde tijdsmarkering als Nieuwjaar. Nog even voortdoen, en dan stoppen met roken.” Of (opnieuw) beginnen te sporten. Patrick Luyten (klinisch psycholoog KU Leuven) vult aan: “We zien zelfs dat mensen na een vakantie bijvoorbeeld meer vis en honing eten of na een wandelvakantie elke dag wandelen.”

Enkele tips om de goede voornemens vol te houden, zijn niet nieuw, maar we geven ze wel graag nog eens mee. Probeer routine te brengen in die goede voornemens, en kies geen onhaalbare doelen. Lees: Start 2 Runners moeten eind 2018 geen marathon willen lopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?