Met deze tips vermijd je gewichtstoename door alcohol

De feestdagen gaan jaarlijks gepaard met de nodige alcoholische consumpties. Maar als je op je gewicht wil letten - of als je je sportprestaties niet wil ondermijnen, komen die alcoholische drankjes wel met een prijskaartje.

Uiteraard mag je met de feestdagen genieten van een drankje, maar als je graag een kiloootje minder weegt dragen die ‘lege calorieën’ niet echt bij aan je gewichtsdoelen. Door slimme keuzes te maken op vlak van alcohol kan je extra kilocalorieën (en gewicht) tijdens de feestdagen wel vermijden. Niet overtuigd om die alcohol wat meer aan de kant te laten? Deze 5 redenen verklaren waarom alcohol zo’n grote rol kan spelen in gewichtstoename.

WAAROM KOM JE BIJ VAN ALCOHOL?

1. Alcohol is de tweede grootste bron van calorieën
1 gram alcohol bevat 7 calorieën. Dat is meer dan 1 gram koolhydraten (4 calorieën) en eiwitten (4 calorieën), en slechts iets minder dan 1 gram vet (9 calorieën).

2. Je lichaam verbrandt geen extra calorieën om alcohol af te breken
Je lichaam gebruikt energie om koolhydraten, vetten en eiwitten te verteren, het zogenaamde ’thermische effect van voeding’. Omdat alcohol erg makkelijk geabsorbeerd wordt, komt het in onze bloedbaan terecht zonder dat we daarbij extra energie voor nodig hebben (en dus geen calorieën hierbij verbranden).

3. Je lever doet het ‘vuile’ werk
Alcohol wordt beschouwd als een gifstof, waardoor de lever ervoor kiest om eerst alcohol af te breken in plaats van andere voedingsbronnen, zoals vetten. Weet dat je lever slechts in staat is om zo’n 30 mililiter (wat overeenkomt met 1 standaardglas) alcohol per 1 tot 1,5 uur af te breken. Daarom voel je je vaak tipsy als je meer dan deze hoeveelheid drinkt.

4. Alcohol zorgt voor een daling in je bloedsuikerspiegel
Een daling in je bloedsuikerspiegel doet je trek in koolhydraten toenemen. De lever zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, maar wanneer deze druk in de weer is met het omzetten van alcohol wordt het moeilijker om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Die daling in je bloedsuikerwaardes zal laag blijven tot alle alcohol is afgebroken. Dat verklaart waarom je trek naar koolhydraten de dag na een avondje met iets te veel alcohol groter is.

5. Calorieën uit alcohol die niet verbrand worden, worden opgeslagen als vet
Dit geldt voor alle extra calorieën uit alle bronnen die je eet. Maar wat calorieeën uit alcohol slechter maakt, is dat deze eerst in de lever worden opgeslagen. Je lever heeft tijd nodig om de vet uit alcohol op een goede manier op te slagen in je vetcellen en als de lever dit niet snel genoeg doet (of als je te veel, te vaak drinkt) blijft het vet vastzitten in je lever en nestelt het zich rond je buik, wat leidt tot het bekende ‘bierbuikje’.

SLIMME TIPS

Bovenstaand wil echter niet zeggen dat je niet kan genieten van alcoholische drankjes. Hou wel deze tips in je achterhoofd als je niet té veel wil aankomen tijdens de feestdagen:
1. Schenk een half glas voor jezelf in: dit zal helpen om je op sociale gelegenheden te beperken tot 1 à 2 glazen.
2. Vermijd drankjes met de meeste kilocalorieën: cocktails, advocaat, wodka, donker bier, … zijn dranken die je best links laat staan.
3. Wissel af tussen alcohol en water: zo drink je niet enkel minder alcohol, maar zorg je er ook voor dat je lichaam goed gehydrateerd blijft.
4. Neem kleine slokjes, drink traag: neem de tijd om bewust van je drankje te genieten.
5. kies voor drankjes met niet meer dan 200 kcal: ken je porties en kies voor volgende alternatieven die lager zijn in calorieën (per standaardglas):gewi
*Champagne: 60 kcal & prosecco: 50 kcal
*Droge witte wijn: 67 kcal & rode wijn: 82 kcal
*Whisky, rum, gin: 70 à 85 kcal
* Wit bier (pils): 90 kcal

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?