Vrouwen kunnen tempo beter vasthouden dan mannen (onderzoek)

Vrouwen zijn beter in staat om hun marathon te lopen aan een gelijkmatig tempo, waardoor ze een kleiner verval kennen.

Sneller betekent niet altijd beter: hoewel mannen gemiddeld snellere tijden neerzetten op de marathonafstand, kunnen vrouwen hun marathon beter indelen. Dat blijkt uit een analyse van RunRepeat, waarbij 2.348.505 marathonresultaten tussen 2009 en 2019 bestudeerd werden. De onderzoekers analyseerden data van 6 grote marathons over de hele wereld (Boston, Berlijn, Chicago, Londen, New York en Parijs) om zo de verschillen in marathontempo’s tussen mannen en vrouwen bloot te leggen.

Bijna 92% van alle onderzochte deelnemers, zowel mannen als vrouwen, liep de eerste helft van de marathon sneller dan de tweede helft. Eerdere onderzoeken naar pacingsstrategieën op de marathon tonen echter aan dat het beter is om de marathon te lopen met een gecontroleerd (gelijkmatig) tempo voor een optimaal resultaat. Dat wil zeggen dat er weinig tijdsverschil zit tussen de eerste en tweede helft van je race. Je kan dus in het begin beter wat energie sparen om de bekende man met de hamer te vermijden in het tweede deel.

Verschillen in tempoverval: mannen vs vrouwen 

Bij de mannen werd er een gemiddelde snelheidstoename van 14,07% vastgesteld tijdens het tweede deel van de marathon, terwijl deze stijging 11,49% bij de vrouwen bedroeg. Zo stelden de onderzoekers vast dat vrouwen 18,33% beter zijn in het behouden van hun marathontempo, wat betekent dat ze zich minder snel ‘opbranden’ in het tweede deel van hun marathon en dus een kleiner risico hebben op een mogelijk tempoverval.

België in top 5

Volgens het onderzoek behoort België tot de top 5 van landen met de beste ’tempoloopsters’. Zo bedraagt het verval (het tempoverschil tussen de eerste en de tweede helft) bij Belgische loopsters gemiddeld 7,67%. Daarmee doen de Belgische marathondeelneemsters het erg goed en moeten ze enkel onderdoen voor de loopsters in Finland.

Null

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?