Vrouw breekt Spartathlon-record, Belg finisht na bizarre slotfase

De mythische Spartathlon was het voorbije weekend toe aan zijn 35ste editie. Voor een landgenoot werd het een ervaring om nooit te vergeten.

De Spartathlon is een loopwedstrijd van 245,3 kilometer, met start in Athene en finish in Sparta. De deelnemers lopen elk jaar het parcours dat boodschapper Phidippides in 490 voor Christus in 36 uur gelopen zou hebben. En dat traject loopt niet alleen over verharde wegen. Voor de 35ste editie daagden er 400 lopers uit 52 landen op.

Litouwen boven

De 36-jarige Aleksandr Sorokin arriveerde als eerste in Sparta. De Litouwer klokte af na 22u04’05” en deed zichzelf zo een extra cadeau op zijn verjaardag. Zijn voorsprong op de Tsjech Radek Brunner bedroeg zo’n drie kwartier. Thuisloper Nikos Sideridis finishte nog net binnen de 23 uur en vervolledigde het podium. De winnende tijd van Sorokin was trouwens de op vier na snelste ooit. De Griek Yannis Kouros heeft de vier snelste tijden op zijn naam, en dus ook het record: 20u25′.

Poolse sneltrein

Bij de vrouwen ging de zege naar Patrycja Bereznowska uit Polen (24u48’18”). Zij was een uur sneller dan Zsuzsanna Maraz uit Hongarije en de Poolse Aleksandra Niwinska. Nooit legde een vrouw de Spartathlon sneller af danBereznowska.

6 Belgen

Ook 6 landgenoten zetten de Spartathlon 2017 op hun palmares. Stefaan D’Espallier was de snelste Belg in 31u18’44”. Ook Luc De Jaeger-Braet, Jan Spitael, Peter Palmans, Steven Schenkels en Joeri Schepers haalden de finish.

Die laatste bereikte de aankomst wel pas 21 minuten na de tijdslimiet van 36 uur, maar de organisatie nam hem toch op in de definitieve uitslag. Schepers had er een redelijk vreemde eindfase opzitten. Ruim voor het verstrijken van de tijdslimiet arriveerde hij aan het laatste checkpoint op zo’n 2 kilometer van de finish. Maar onze landgenoot was compleet uitgeput en dacht dat hij de finish al bereikt had. Hij belandde in een hotel en viel daar in slaap. Ondertussen was zijn vriendin wel naar hem op zoek gegaan. Zo werd de ultraloper gevonden en kon hij alsnog finishen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?