Verfrissende ijskoffie of iced latte: zo maak je ze zelf!

Een kopje koffie voor het lopen kan prestatiebevorderend werken, op voorwaarde dat je maat houdt. Bij warm weer kan je er een ijskoffie van maken! Ook ideaal na het lopen, als verfrissende beloning.

Zomers weertje, dat sméékt gewoon om een ice coffee! Je hoeft daar helemaal niet voor naar een hippe coffee bar te gaan .. Want de lekkerste ijskoffie maak je gewoon zelf, in je eigen keuken! Wij hebben 2 iijskoffiereceptjes voor jou: een frisse flash brew en een zoete iced latte met plantaardige melk.

FLASH BREW

Een flash brew koffie maakt je door versgezette filterkoffie te schenken over ijsblokjes. Laat de koffie heel even afkoelen voor je hem over het ijs schenkt, zodat de ijsblokjes niet meteen wegsmelten. Rob Clarijs, eigenaar van de Nederlandse koffiebranderij De Zeeuwse Branding en winnaar van de internationale baristawedstrijd Coffee Masters 2019, geeft enkele tips:
* Gebruik voor je flash brew liever een fruitige koffiesoort in plaats van een bittere.
* Voeg een scheutje agave- of ahornsiroop toe (of een ander zoetmiddel), dat maakt het wat friszoeter.
* Een paar druppels limoensap kan ook, voor een extra ‘special effect’. Of werk je glas af met een schijfje citroen of limoen.
* Een grote pot flash brew maken en dan in de koelkast bewaren? Geen goed idee. De warme koffie gaat dan namelijk beginnen oxideren en dat resulteert in een droge, onaangename smaak.

ICED LATTE MET HAVERMELK

‘Iced latte’ is in feite niks meer dan een hippe term voor wat ijsblokjes, espressokoffie en melk. Doe een drietal ijsblokjes in een glas. Giet er de melk overheen tot de ijsblokjes volledig ondergedompeld zijn. Schenk er vervolgens de koffie over, namelijk een dubbele espresso. Rob Clarijs geeft voor zijn iced latte de voorkeur aan havermelk. “Die is romiger dan gewone melk of andere plantaardige melksoorten. Het is ook wat zoeter, zodat je in principe geen extra zoetmiddel nodig hebt.”

Je kan deze drankjes drinken als extra ‘cafeïneshot’ voor je gaat lopen, tenzij je weet van jezelf dat je gevoelig bent voor koffie (bv. voor je darmen). In elk geval is een iced coffee of iced latte ook ontzettend lekker na het lopen. Heerlijk fris, ideaal om weer op krachten te komen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?