Van vlakke wegen naar heuvelachtige trails

Na al die jaren ken je de wegen in een straal van 5 kilometer rond je huis door en door. Misschien is het nu wel tijd om die routine te doorbreken en eens een trailrun op het programma te zetten? Met deze 5 kleine aanpassingen wordt dat een fluitje van een cent.

1) Koop goede schoenen
Gewone loopschoenen bieden weinig grip op nat gras, modderige bospaden of gladde keien. Ze zijn ook niet stevig genoeg om je voeten en enkels tegen verraderlijke wortels en puntige stenen te beschermen. Investeer daarom in goede trailschoenen, er bestaat ondertussen zeker een paar dat je op het lijf geschreven is. Laat je bij je keuze adviseren in de loopspeciaalzaak.

2) Wandel indien nodig
Zelfs de beste trailrunners zullen het toegeven: bij een trail is wandelen soms voordeliger dan lopen, zowel bergop als bergaf. Sommige stukken zijn nu eenmaal gevaarlijk glad of zo goed als onbeloopbaar. Wandel wel altijd goed door om je ritme niet te verliezen.

3) Krachttraining
Wees er maar zeker van dat je elk spiertje in je lichaam zal voelen tegenspartelen tijdens je eerste trailrun. Je kan natuurlijk ook een kleine voorsprong nemen en je spieren op voorhand al wat trainen. Daarvoor heb je geen fitnessabonnement nodig: met een paar eenvoudige oefeningen als lunges, squats of een minuutje planken kom je al heel ver.

4) Gebruik je armen
Zowel bij het bergop als bergaf lopen, heb je je armen nodig om je evenwicht te kunnen houden. Wees jezelf bewust van de manier waarop je je armen beweegt. Je kan ze ook gebruiken om je ritme en je focus te behouden. Jezelf met je handen op je dijen afduwen maakt een beklimming dan weer iets minder zwaar.

5) Verklein je pas
Kijk omhoog en neem kleine pasjes naar de top, dat is de beste manier om een helling aan te vallen. Kleine pasjes geven je ook meer grip en dus meer controle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?