Valsspeelster valt door de mand na domme fout

Een gouden tip als je toch eens wil vals spelen in een loopwedstrijd: laat je gps-horloge thuis en verspreid geen data. Jane Seo weet dat sinds vorig weekend ook.

Jane Seo is 24 en is een Amerikaanse blogster. Ze werd door de organisatie van de Fort Lauderdale Half Marathon uitgenodigd om deel te nemen aan die wedstrijd zodat ze er nadien een leuk artikel over kon schrijven.

Seo is zelf een fervent loopster en deed het ook nog eens zeer goed in die halve marathon. Ze kwam na ruim 1 uur en 21 minuten als tweede over de streep. Na afloop van de wedstrijd poseerde de blogster fier met haar medaille. Het begin van heel wat miserie.

Betrapt 

Derek Murphy, een business analist die er ook een sport van maakt om om valsspelers tijdens loopwedstrijden te betrappen, rook onraad. Zijn vermoeden werd bevestigd toen hij inzoomde op de medaillefoto van Seo. Op haar sporthorloge zag hij naast de fraaie tijd ook een afstand van 11,65 mijl, omgerekend zo’n 18,6 kilometer. Met andere woorden: 2,5 km minder dan er normaal had moeten opstaan.

Ook het tempo van Seo was in het tweede deel opvallend sneller dan in het eerste deel, maar ze viel pas helemaal door de mand toen ze haar gegevens op Strava postte. Daaruit kon Murphy afleiden dat die gegevens eerder van een fietser dan van een loper afkomstig waren. En dat klopte ook, want Seo gaf ondertussen toe dat ze niet alleen een deel van het parcours had afgesneden, maar dat ze na de wedstrijd het hele traject ook nog eens had gefietst. Ze verontschuldigde zich ook al, maar haar reputatie heeft uiteraard een ferme deuk gekregen. De blogster kreeg ook te horen dat ze niet meer welkom is in haar loopclub.

Dit verhaal doet ons onvermijdelijk terugdenken aan deze recordpoging van de voorbije zomer, toen een gps-horloge ook een valsspeler ontmaskerde.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?