Ultratrail in de Alpen: 105 kilometer, 6500 hoogtemeters

Mogelijk heb je nog nooit gehoord van het dorpje Quiège. Daar begint jaarlijks een bijzonder stevige loopwedstrijd. Ruben Van Gucht nam er dit jaar aan deel en schreef zijn ervaringen neer.

De Ultra Tour du Beaufortain is een ultratrail van 105 kilometer in de Franse Alpen. Over die afstand moeten de deelnemers ook nog 6500 hoogtemeters overwinnen. Ruben Van Gucht verscheen er deze zomer aan de start. Als je zijn reportage in het novembernummer van running.be magazine leest, lijkt het alsof je zelf langs het prachtige decor loopt.

“Ik probeer mezelf te verplichten om de natuurpracht maximaal te proeven. Ik zie dit niet elke dag: de zon die centimeter per centimeter boven de horizon uit klimt en iedereen tot leven wekt. Zomerse Alpen zijn prachtig. En de Beaufortain is dat in de overtreffende trap. Adembenemende vergezichten, landelijk karakter. Soms groen en lieflijk, soms ruw en woest.”

Maar Ruben heeft niet alleen genoten in de Alpen. De Ultra Tour du Beaufortain staat ook gelijk aan afzien. Verschrikkelijk afzien. “Een ultraloop is voortdurend evenwicht zoeken tussen genieten en mentale ontlasting enerzijds en wedstrijdconcentratie, focus op ritme en ademhaling anderzijds. Na verloop van tijd veranderen die verhoudingen. Genieten neemt af, in je eigen tunneltje verzeild geraken neemt toe. Wankele symbiose tussen schoonheid van decor en het rauwe afzien.”

De volledige reportage van Ruben lees je in ons novembernummer dat nu in de winkel ligt. Je kan het hier ook digitaal lezen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?