Het Britse biotechbedrijf Tropic heeft een banaan ontwikkeld die na ‘opening’ nog minstens 12 uur fris en fruitig blijft. Met andere woorden: een banaan die zodra hij gepeld wordt niet bruinig kleurt en niet plat wordt, maar zijn oorspronkelijke kleur en textuur behoudt. Ook na 24 uur is de superbanaan nog appetijtelijk, met 30% minder bruinverkleuring dan bij een traditionele banaan.
“De bananen hebben dezelfde smaak, geur, zoetheid en textuur – alles wat we kennen en waar we van houden – behalve dat het vruchtvlees minder snel bruin wordt”, zegt Gilad Gershon, CEO van Tropic, in de Britse krant The Daily Mail. “Dat betekent dat je ze kan toevoegen aan fruitsalades en voorgesneden fruitproducten, wat een enorme nieuwe markt voor bananen opent,”
Hoe is Tropic erin geslaagd die superbanaan te realiseren? Het bedrijf heeft een manier gevonden om de genen die verantwoordelijk zijn voor de productie van het enzym polyfenoloxidase – dat het bruinen veroorzaakt – uit te schakelen.
De superbanaan ligt binnenkort in de winkelrekken in de Filipijnen, Colombia, Honduras, de Verenigde Staten en Canada. Groot-Brittannië en Europa hebben nog geen goedkeuring gegeven.
Tropic werkt intussen ook aan een project om de rijping van bananen te vertragen, zodat ze langer groen blijven. Dat zal verspilling verminderen, want voor elke ton bananen die in de winkel belandt, wordt twee ton weggegooid omdat die tijdens het transport oneetbaar zijn geworden. “Als bananen langer groen blijven, kan je ze later oogsten, langer vervoeren en de kosten voor verpakking en gekoeld transport verlagen”, legt Gershon uit.