Studie toont aan hoe muziek sportprestaties beïnvloedt

Volgens een onderzoek van de universiteit van Zuid-Queensland kan luisteren naar muziek tijdens het lopen je prestaties beïnvloeden op verschillende manieren.

De onderzoekers namen zo’n 140 studies onder de loep uit het verleden. Ze analyseerden het verband tussen lichaamsbeweging en muziek. Wel lieten ze sporten zoals dansen eruit, omdat die sowieso op muziek worden gedaan.

Wat bleek uit dit onderzoek?
* Wie met muziek sport, geniet er meer van. En we weten allemaal: hoe leuker het lopen is, hoe beter het gaat!
* Met muziek sporten verbetert het zuurstofverbruik, wat ertoe leidt dat trainingen efficiënter en comfortabeler verlopen en dat de sportieve prestaties dus een flinke boost krijgen. Dit zou te maken hebben met het feit dat je je eigen bewegingen “synchroniseert” met de beat van de muziek.

“Het is wellicht geen verrassing dat muziek helpt om meer te genieten van het sporten. Wél opmerkelijk is dat het een gunstige invloed heeft op de sportprestaties,” zegt Peter Terry, een van de onderzoekers aan de universiteit van Zuid-Queensland.

Naar welke muziek je dan het best luistert tijdens het lopen, is afhankelijk van het type training dat je doet:
* Als je focust op uithouding en dus lang en langzaam loopt, kan muziek met een lager tempo helpen om een lage hartslag te behouden, zodat je het langer kan volhouden.
* Bij een korte, explosieve training zoals een interval- of tempoloop komt uptempo muziek dan weer goed van pas. Het snelle tempo pept je op en motiveert je om alles te geven.

Op Spotify vind je veel inspiratie voor toffe running playlists, en check zeker ook eens de looplijstjes van Studio Brussel!

Je weet dus wat je te doen staat hé: haal je koptelefoon uit de kast, zet je favoriete deuntjes op je muziekspeler en gaan met die banaan!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?