Strava toont hoe gemiddelde marathonvoorbereiding eruitziet

Hoelang was jouw langste duurloop? Het is maar een van de vele vragen die je voor een marathon krijgt. Strava goot enkele cijfers van een grote marathon samen en kwam tot volgende conclusies.

Strava ging terug in de tijd en bekeek de gegevens van iets meer dan 6400 lopers die vorig jaar deelnamen aan de marathon van Londen. De editie van 2017 (waaraan onder andere Joke van de Velde deelneemt) vindt trouwens plaats op zondag 23 april.

Wat valt op als we naar de Strava-cijfers kijken?

1. De voormiddag is het favoriete loopmoment van de Londense marathondeelnemers: van 8u tot 12u vonden de meeste trainingen plaats (33%). Ook opmerkelijk: 13% van de trainingen gebeurden voor 8u.

2. De langste duurloop van de voorbereiding was gemiddeld 34,3 kilometer.

3. De deelnemers tussen 35 en 45 jaar klokten de snelste tijd (gemiddeld 3u54). Het verschil met de leeftijdsgroep 45-54 jaar was wel slechts 2 minuten. Opvallend: de groep 25-34 jaar kwam gemiddeld na 4u4 over de streep. Daarmee deden de jongere lopers slechts 12 seconden beter dan de ervaren sporters tussen 55 en 64 jaar.

4. In alle leeftijdsgroepen klokten minstens 6 deelnemers op 10 de tijd die ze vooropgesteld hadden. De lopers tussen 45 en 54 jaar konden zichzelf het best inschatten. 68% van hen kwam aan in de chrono die ze voor ogen hadden (of sneller).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?