Strava toont aan: vrouwelijke lopers zijn slimmere lopers

De data van Strava geven inzicht in de trainingsvoorbereiding en wedstrijddag van de deelnemers aan de New York City Marathon. Daaruit blijkt dat vrouwen succesvoller waren in het behalen van hun wedstrijddoelen dan mannen.

51.402 lopers bereikten de finish van de New York City Marathon begin november, een van de zes beroemde World Marathon Majors. 55% van de finishers waren mannen, 44% vrouwen en minder dan 1% identificeerde zich als non-binair. Strava publiceerde recent enkele statistieken van de New York City Marathon, die inzicht geven in hoe lopers trainden en hoe ze hun wedstrijd liepen op het pittige parcours.

Opvallend: de data toonden aan dat vrouwen succesvoller waren in het behalen van hun wedstrijddoelen dan mannen.

Hoe vrouwelijke marathonlopers trainden

Verschillende factoren kunnen je wedstrijddag beïnvloeden. Denk maar aan de weersomstandigheden, je mentale staat, energiepeil, voeding, enz. Maar geen enkele factor heeft zoveel invloed als jouw trainingsvoorbereiding op een race.

Volgens de data van Strava zouden vrouwen die de marathon wilden uitlopen in 4 uur tijd 21% meer kilometers hebben gelopen over een trainingsperiode van 16 weken. Zij die de afstand wilden voltooiden in minder dan 4 uur hadden ook meer getraind dan de mannelijke deelnemers.

Aantal trainingskilometers van zij die een marathon in minder dan 4 uur wilden finishen in 2022 en 2023. Aantal trainingskilometers van zij die een marathon in 4 uur wilden finishen in 2022 en 2023. 

 

Die extra kilometers geven blijk van de toewijding van vrouwelijker lopers, waarbij ze hun trainingen voltooiden wanneer ze er enigzins de kans toe hadden. Vrouwen bleken 20% meer geneigd te zijn om op een weekdag voor 7 uur te gaan lopen.

Hoe vrouwelijke marathonlopers hun race liepen

Na enkele jaren van stagnering na corona, neemt het aantal vrouwelijke deelnemers aan marathons in 2023 weer toe – met 18% meer vrouwelijke deelnemers dan in 2022.

Eerdere studies toonden aan dat mannen meer risico’s nemen op vlak van pacingstrategieën en daardoor sneller de gevreesde ‘man met de hamer’ tegenkomen. De data van Strava bevestigen dat vrouwen eerder een negatieve split lopen – wat betekent dat ze voldoende energie hadden om hun tweede marathonhelft sneller te lopen dan hun eerste hefst. Dat was dit jaar niet enkel het geval in de New York City Marathon, maar ook tijdens de Boston Marathon, de California International Marathon in 2022 en ook de NYC Marathon van vorig jaar, die zelfs gelopen werd in barre weerstomstandigheden.

Volgens Strava zouden vrouwen eerder hun doel behalen in alle tempocategorieën. Vrouwen hadden 33% meer kans om hun doel te behalen als ze binnen de drie uur wilden finishen, en 12% meer kans als ze binnen de vier uur wilden finishen.

Er zijn natuurlijk veel lopers die niet finishen binnen hun vooropgestelde tijd – zeker op een zwaar parcours als dat van de New York City Marathon. Maar zelfs als hun doel niet behaald werd, deden de vrouwen het toch nog lichtjes beter: vrouwelijke lopers finishten gemiddeld 8,2% trager dan hun doeltijd in vergelijking met een gemiddelde van 8,7% bij mannen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.