Strava jaaroverzicht: meer maratonlopers dan ooit

Strava heeft haar jaaroverzicht van 2022 gepubliceerd en daar komen weer heel wat interessante gegevens uit voort. Wij geven je een overzichtje van de opmerkelijkste data op loopgebied. En een tip die van pas komt in het nieuwe jaar ...

Marathonexplosie

Het percentage lopers op Strava dat een marathon liep verdubbelde maar liefst in vergelijking met 2021. In sommige landen, waaronder Nederland, was de stijging nog groter: onze noorderburen liepen drie keer zo veel marathons uit en werd daarmee het land waarin ze de meeste marathons registreerden in 2022.

De kracht van samen sporten

De meerwaarde van een trainingspartner wordt nog maar eens bevestigd in het jaarrapport. Uit de cijfers blijkt dat sporters die met een iemand anders trainden, langer (tijd) en verder (afstand) sportten. Het groepseffect is het grootst merkbaar bij fietsers, maar de data tonen aan dat ook hardlopers gebaat zijn bij een trainingsmaatje of twee, drie, … Het effect wordt namelijk nog groter in groepen van drie of meer.

Heb je nieuwe voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar? Ook dan is het interessant om op zoek te gaan naar een trainingspartner of -groep. In januari is het nog donker en koud, wat niet erg motiveert om te sporten. Maar het is ook de populairste maand om doelen te stellen. Met een trainingspartner heb je een veel grotere kans dat je die ook behaalt. In januari was de actieve tijd van lopers met groepsactiviteiten 78% hoger dan die van sololopers.

Trend van sporten in de natuur zet zich verder

Steeds meer mensen zoeken onverharde paden op en voelen zich gemotiveerd om de natuur te ontdekken. Dat blijkt uit de 52% van de sporters die het voorbij jaar trajectactiviteiten upploadde. Van kortere trailruns tot ultrahardlopen: lopen in de natuur is booming en dat zien we niet snel verminderen.

Nieuwe plaatsen al sportend ontdekken

In 2021 mochten we opnieuw meer reizen en in 2022 reisden we weer net zoveel als voor de pandemie. Het percentage sporters dat activiteiten uploadde in het buitenland was dan ook liefst 101% hoger dan het jaar ervoor.

Op zoek naar motivatie? Doe aan crosstraining

Tot slot nog een tip dat het Strava jaarrapport met zich meebrengt: een nieuwe activiteit kan je gemotiveerd houden. We weten dat lopen je favoriete sport is, maar wissel eens af met een andere sport. We schreven al vaker over de voordelen van crosstraining voor lopers en daar mag je gerust ook een psychologisch aspect als motivatie bij rekenen. Sporters die in januari twee of meer sporttypen uploadden, hadden 75% meer actieve dagen in vergelijking met sporters die een activiteit beoefenden. Hun totale activiteit was ook 62% hoger, wat aangeeft dat ze hun tijd niet verdeelden, maar meer tijd aan sporten in het algemeen besteedden.

Bron: www.strava.com

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?