Steken in de zij: hoe voorkom/vermijd je ze?

Bijna elke loper krijgt er vroeg of laat mee te maken: steken in de zij. Hoe ontstaan deze steken en hoe vermijd je ze?

Soms komt ie schoorvoetend, soms met snelle tred, soms helemaal niet. Maar als de loopflow zijn intrede doet, wordt je looptraining een feest. Je voeten leiden hun eigen leven en je hart klopt synchroon met elke looppas. In dit tempo kan je nog urenlang doorgaan. Tot er een scherpe, hevige pijn door je onderbuik schiet. Het is alsof een onzichtbare hand je organen tot moes knijpt. Hoe goed je benen ook zijn, tegen deze mysterieuze steken zijn ze niet opgewassen.

Steken in de zij zijn de grote pretbedervers van een looptraining of -wedstrijd. Ze halen de vaart uit je ritme, want je kan bijna niet anders dan vertragen. “Heel wat lopers krijgen ermee te maken“, zegt sportarts Hans Talloen, verbonden aan het trainingsbegeleidingscentrum Energy Lab. “Steken zijn een frequente klacht onder lopers. Zo’n 70 % geeft toe dat ze er de voorbije twaalf maanden last van hadden. Tijdens een wedstrijd klaagt gemiddeld een op de vijf lopers erover.”

De pijnscheuten manifesteren zich net onder de ribben en twee keer zo vaak aan de rechterkant. De pijn kan plots opkomen en is meestal intens en scherp, waardoor je vaak moet afremmen of zelfs stoppen. De steken kunnen ook op een andere plaats in de buikregio toeslaan of een ander karakter hebben – meer als een kramp of gezeur. “Soms trekt de pijn zelfs naar de rug en schouder”, zegt Talloen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?